Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu a participat la reuniunea membrilor EBA și AmCham Moldova

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a participat la reuniunea membrilor EBA și AmCham, care a avut loc la Chișinău.

CHIȘINĂU, 18 dec - Sputnik. Premierul Ion Chicu a participat la reuniunea membrilor EBA și AmCham Moldova, care s-a desfășurat la Chișinău, în sediul Guvernul. La eveniment au participat aproximativ 100 de oameni de afaceri, dar și ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, președintele de onoare al AmCham; președintele EBA, Laszlo Diosi; președintele AmCham, Traian Nichifor.

Premierul Ion Chicu și secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić - Sputnik Moldova
Politică
Chicu, la Strasbourg: Reforma justiției și modernizarea economiei, prioritățile Guvernului

„Discuțiile cu mediul de afaceri le consider vitale pentru Executiv. Vrem ca politicile pe care le promovăm să se plieze exact pe necesitățile dumneavoastră. Ne-am propus din start să fim un Guvern credibil și predictibil. Dar ca să sporim capacitatea investițională a țării și să comunicăm un imbold dezvoltării economice, avem nevoie de investiții externe. Știm cum să le obținem”, a menționa prim-ministrul Chicu.  

Oamenii de afaceri s-au arătat dispuși să contribuie, împreună cu Guvernul, la crearea unui mediu propice pentru atragerea investițiilor străine în Republica Moldova. Oamenii de afaceri au listat un set de probleme care le confruntă și au oferit câteva sugestii pentru soluționarea lor. Printre problemele menționate au fost: reformarea sectorului justiției, construcția statului de drept, digitalizarea sectorului public, demonopolizarea pieței asigurărilor, combaterea corupției în instituțiile de învățământ, îmbunătățirea calității serviciilor publice, crearea unui mediu predictibil de activitate.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, care este și președintele de onoare al AmCham, a declarat că rolul asociațiilor de business este de a transpune în Moldova cele mai bune practici internaționale.

„Noi vedem în Republica Moldova un potențial extraordinar. Domeniul TIC, turismul și industria ușoară sunt doar câteva dintre sectoarele promițătoare, pregătite pentru investiții. Există pași pe care Guvernul îi poate întreprinde pentru a stimula acest potențial și mai mult. Instituțiile puternice sunt fundamentul unui climat de afaceri sănătos. Acesta este motivul pentru care lucrăm împreună cu Guvernul Republicii Moldova în vederea consolidării sistemului judiciar”, a declarat Dereck J. Hogan.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Săptămână grea pentru Ion Chicu: Ce va trebui să facă premierul

Tot astăzi prim-ministrul Ion Chicu a vizitat Universitatea Tehnică a Moldovei unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii instituției. În debutul discuției, șeful Executivului a îndemnat tinerii să se dedice procesului educativ, menționând că specialitățile inginerești sunt tot mai solicitate. În context, Prim-ministrul a vorbit despre programul investițional al Guvernului pentru 2020 – 2023 și a precizat că necesitatea de competențe inginerești va crește esențial. 

„Sunt ferm convins că învățământul tehnic și șansele de restabilire a economiei țării se află într-o strânsă legătură. Pentru ca Republica Moldova să avanseze, trebuie să muncim împreună, deoarece voi sunteți viitorul”, a spus Prim-ministrul.

Premierul a subliniat că Guvernul va susține proiectele de dezvoltare instituțională a UTM, și va majora investițiile în educație, pentru a crește calitatea și confortul procesului educațional, prin urmare - calitatea studiilor.

Prim-ministrul s-a arătat convins că industrializarea economiei naționale este soluția opririi exodului și creșterii durabile economice, menționând că prin industrializarea economiei naționale Moldova va fi inclusă în lanțurile economice regionale și globale.

În prezent, la Universitatea Tehnică a Moldovei își fac studiile aproximativ 8 mii de studenți.

Fluxul de știri
0