Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce riști dacă oferi cadouri profesorilor de Revelion: Precizări de la CNA

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Centrul Național Anticorupție precizează că orice cadou oferit profesorilor de părinți și elevi poate fi considerat mită.

CHIȘINĂU, 18 dec – Sputnik. Se apropie sărbătorile de iarnă, iar elevii se pregătesc pentru petrecerile organizate cu acest prilej în instituțiile de învățământ. În multe școli, părinții și elevii nu au renunțat să le ofere profesorilor cadouri. Chiar și în cazul când nu au o valoare semnificativă, acestea sunt considerate mită pentru profesori. Părinții și elevii ar trebui să fie foarte atenți și să nu ofere ”mici atenții” dascălilor pentru că ar putea fi trași la răspundere pentru această faptă.

”Codul de Etică a Cadrului Didactic interzice primirea sau solicitarea de la elevi, părinți, asociațiile părinteșți a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii) indiferent de destinația declarată a acestora; inițierea sau organizarea proceselor de colectare de la elevi, părinți sau asociații ale părinților a unor foloase materiale sau alte avantaje necuvenite” au precizat pentru Sputnik Moldova reprezentanții CNA.

Încălcare a legii se consideră și faptul că unii profesori acceptă cadouri din parte părinților și elevilor. Chiar și acceptarea de către dascăli a unor anumite buchete de flori ar putea fi considerată un act de corupție.

”Conform articolului 135, aliniatul 3 din Codul Educației se prevede obligația potrivit căreia personalului didactic, științifico-didactic, științific și de conducere din învățământ îi este interzisă primirea de bani sau de alte foloase sub orice formă din partea elevilor, studenților, familiilor acestora, dar și din partea organizațiilor obștești ale părinților”, au precizat pentru Sputnik Moldova reprezentanții CNA.

În cazul admiterii încălcărilor prevederilor enunțate, profesorul riscă să fie sancționat, eliberat din funcție în condițiile articolului 86, aliniatul 1.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Societate
Cum este căutat Plahotniuc de autorități: Detalii oferite de CNA

Centrul Național Anticorupție atenționează că, în cazul în care părinții sau elevii sunt determinați/obligați de către profesori să colecteze bani și bunuri, aceștia sunt în drept să se adreseze la CNA. Fie printr-un denunț la Linia Națională Anticorupție 080055555 sau pe adresa de email secretariat@cna.md.

Amintim că în luna septembrie a acestui an ofițerii CNA și procurorii Anticorupție le-au reținut pe două profesoare de la Colegiul de Ecologie din Chișinău. Acestea sunt bănuite de trafic de influenţă. Cadrele didactice sunt suspectate că ar fi pretins şi perceput bani de la elevi în schimbul favorizării acestora la examene sau pentru majorarea notelor. Femeile au fost documentate mai mult timp de către ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie, după ce au fost sesizaţi că profesoarele ar mai fi luat bani de la elevi pentru a-i ajuta să susţină examenele sau pentru a le mări notele la unele discipline.

Oamenii legii au constatat că acestea primeau de elevi bani pentru a determina alţi profesori să le acorde note majorate sau pentru a nu-i lăsa restanţieri la unele discipline. 

Fluxul de știri
0