Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii din Marea Britanie după Brexit: Cum va fi acordat dreptul de şedere

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un politician român a anunţat că europarlamentarii din grupul „Înnoim Europa” urmează să ceară, printr-o rezoluție, la începutul lui ianuarie 2020, ca dreptul de ședere să fie acordat automat cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. Politicianul Dacian Cioloș i-a solicitat Guvernului să găsească soluții pentru românii care locuiesc de peste cinci ani în Marea Britanie şi care trebuie să ceară drept de ședere post-Brexit. evident, aceste soluții se vor referi și la moldovenii care dețin cetățenia română.

British Parliament - Sputnik Moldova
Ieșirea din UE până la Crăciun? Important pentru moldovenii din Marea Britanie

„Acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu este încă unul ideal din perspectiva cetățenilor români care locuiesc azi în UK. Parlamentul European a atras deja atenția și va fi ferm în continuare asupra unei prevederi esențiale pentru cetățenii UE care au reședința în Marea Britanie. Este vorba despre procedura de obținere a dreptului de ședere care este greu aplicabilă și pune efortul birocratic pe umerii cetățenilor în loc să fie în responsabilitatea statului britanic”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

De asemenea, Cioloș a anunţat că europarlamentarii din grupul „Înnoim Europa” vor cere, printr-o rezoluție, la începutul lunii ianuarie 2020, ca dreptul de ședere să fie acordat automat cetățenilor europeni care lucrează în Marea Britanie de mai mult de cinci ani, fără să fie nevoie de înregistrarea lor prealabilă.

El a mai spus că va propune, tot în ianuarie, ca cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie să nu aștepte cinci ani pentru a beneficia de dreptul de ședere.

„Ne dorim ca beneficiarii dreptului de ședere să nu aștepte să curgă cei cinci ani, timp în care au un drept de ședere provizoriu, ci să primească automat toate drepturile care decurg din faptul că sunt cetățeni UE și au reședința în UK”, a explicat Cioloș, potrivit ziarulromanesc.uk

De asemenea, Cioloș a cerut guvernului să propună urgent soluţii pentru reintegrarea românilor care nu mai pot locui în Marea Britanie, dar şi în ceea ce privește reîntregirea familiilor în cazul în care doar un membru obține drept de şedere, iar familia dorește să locuiască și să muncească în continuare în UK.

Anterior, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarație după victoria conservatorilor britanici că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este "foarte bun" pentru românii care locuiesc acolo pentru că prin victoria taberei Brexit, ieșirea Marii Britanii se va desfășura pe baza unui acord negociat cu UE, ”un acord bun care îi protejează pe românii noştri, le acordă drepturi semnificative”.

Fluxul de știri
0