Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ieșirea din UE până la Crăciun? Important pentru moldovenii din Marea Britanie

CC0 / Pixabay / Free-Photos / British Parliament
British Parliament - Sputnik Moldova
Abonare
Acordul de Brexit convenit cu Uniunea Europeană ar putea fi aprobat de parlamentarii britanici chiar înainte de Crăciun, a declarat prim-ministrul Boris Johnson, după ce a obţinut o majoritate confortabilă la alegerile curente.

CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Conservatorii britanici au învins detaşat în alegerile parlamentare din 12 decembrie curent, obţinând 365 de fotolii în legislativul britanic din 650 de locuri.

Partidul Laburist s-au ales cu 203 parlamentari, pierzând 59 de locuri.

Boris Johnson a confirmat în mai multe rânduri că Marea britanie va ieşi din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020.

După trei ani de dezacorduri, "voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate", a declarat Johnson în faţa susţinătorilor săi la Londra.

Noul Parlament îşi va începe activitatea din 19 decembrie, iar, potrivit lui Johnson, acordul de Brexit convenit cu UE va fi aprobat chiar până la Crăciun de către legislatorii din Regatul Unit.

British Union flag waves in front of the Elizabeth Tower at Houses of Parliament containing the bell know as Big Ben in central London - Sputnik Moldova
Vize post-Brexit: Cum vor intra în Marea Britanie moldovenii cu cetățenie română

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut o declarație surprinzătoare după victoria conservatorilor britanici, în contextul în care președintele român este pro-european, iar Boris Johnson este premierul care va reuși să scoată Marea Britanie din UE. Astfel, el a spus că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este "foarte bun" pentru românii care locuiesc acolo. Implicit, este vor ba și de moldovenii aflați în Marea Britanie care dețin cetățenia română.

"Acest rezultat e foarte bun pentru românii din Marea Britanie, pentru că premierul Boris Johnson împreună cu Partidul Conservator au dorit - şi cred că doresc şi în continuare - să realizeze Brexit-ul, dar cu acord, acel acord negociat cu UE, un acord bun care protejează pe românii noştri, le acordă drepturi semnificative şi de asta am spus de multe ori, şi acum se pare că ne apropiem de această soluţie, cea mai bună variantă, dacă se ajunge la Brexit, este un Brexit cu acord şi spre asta ne îndreptăm", a afirmat Iohannis la Bruxelles.

Președintele României spune că prin victoria taberei Brexit, ieșirea Marii Britanii se va desfășura pe baza unui acord.

Fluxul de știri
0