Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cui îi vor ceda nervii mai întâi: Expert rus, despre relațiile dintre SUA și Turcia

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Turcia devin tot mai tensionate - iată ce spune un expert rus după declarațiile făcute de Erdogan.

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Pentagonul a comentat declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan despre închiderea bazelor militare americane. Expertul Vladimir Fitin a apreciat, la Radio Sputnik, pozițiile partidelor.

Pentagonul depune eforturi pentru păstrarea relațiilor cu Turcia, după declarațiile făcute de Ankara despre posibila închidere a bazelor militare americane, a declarat un oficial al Pentagonului pentru RIA Novosti.

Anterior, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a amenințat cu închiderea bazelor Incirlik și Kürecik, ca reacție de răspuns la sancțiunile impuse de SUA.

"Percepem statutul forțelor noastre în Turcia ca un simbol al angajamentului nostru vechi de zeci de ani de a munci și de a contribui la apărarea aliatului nostru NATO și a partenerului nostru strategic Turcia... Ministerul depune eforturi pentru a menține această relație, încurajând totodată Turcia să aibă o politică mai constructivă în chestiunea legată de S-400, de Siria și de alte aspecte unde există divergențe”, a precizat sursa.

El a subliniat rolul Turciei în Afganiztan, Kosovo și Irak.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган махает рукой, выступая перед депутатами своей правящей Партии справедливости и развития (ПСР) в парламенте в Анкаре - Sputnik Moldova
Test de rezistență pentru NATO: SUA anunță sancțiuni, Turcia - închiderea bazelor aviatice

Baza aviatică Incirlik din provincia Adana din sudul Turciei este utilizată de forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii. O stație radar de avertizare timpurie a atacurilor de rachetă este localizată în regiunea Kürecik din provincia Malatya din sud-estul Turciei, aceasta face parte din sistemul de apărare antiaeriană NATO în Europa.

Expertul Institutului rus pentru Studii Strategice (RISI) Vladimir Fitin a declarat pentru Radio Sputnik că rivalitatea dintre Ankara și Washington durează deja de multă vreme și niciuna din părți nu vrea să cedeze pozițiile.

"În prezent avem următoarea situație: cui îi vor ceda nervii mai întâi. De vreme ce această luptă a Statelor Unite împotriva Turciei are loc de mai mult timp, pentru a o înregimenta în coloana comună a NATO, astfel încât Turcia să nu iasă în evidență cu propriile sale intenții și nici să nu-și demonstreze propriile interese care ar fi diferite de ale celorlalți. Dar pe cele două talere ale balanței se află lucruri diferite. Pe de o parte, americanii vor să facă totul pentru ca Turcia să se supună pe deplin indicațiilor și instrucțiunilor de la Washington, pe de altă parte, ei înțeleg importanța extremă a armatei Turciei din punctul de vedere al potențialului NATO - este a doua cea mai puternică armată din NATO, care asigură flancul estic al acestei organizații", a declarat Vladimir Fitin.

Livrările celor mai recente sisteme de apărare antiaeriană S-400 din Rusia, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și Statele Unite, au început la jumătatea lunii iulie. Washingtonul a cerut renunțarea la acord și să cumpere în schimb sistemele americane Patriot, amenințând să întârzie sau chiar să anuleze vânzarea celor mai noi avioane de luptă F-35 către Turcia, precum și să impună sancțiuni în conformitate cu legea privind ”Combaterea adversarilor Americii prin intermediul sancțiunilor”. Ankara a refuzat să facă concesii. Potrivit lui Erdogan, sistemul s-400 ”Triumph” va fi operațional în aprilie 2020.

Fluxul de știri
0