Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Obișnuiești să dai automobilul prietenilor sau rudelor? Iată ce vrea să facă INP

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Sârbu
Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Național de Patrulare vrea să-i responsabilizeze pe șoferii care se eschivează de la răspundere pentru încălcările surprinse de camerele video.
Obișnuiești să dai automobilul prietenilor sau rudelor? Ce propune INP

Gata cu eschivarea șoferilor de la răspunderea pentru încălcările surprinse de camerele video care monitorizează traficul rutier. Inspectoratul Național de Patrulare vine cu propunerea ca, indiferent de cine a comis încălcarea surprinsă de sistemul control trafic, proprietarul automobilului să fie cel sancționat și nu persoana care se afla la volan, așa cum se întâmplă astăzi. Măsura vine să-i responsabilizeze pe șoferii care obișnuiesc să încalce frecvent regulile de circulație, spun reprezentanții INP.

Elena Murariu   - Sputnik Moldova
Șoferi, nu vă lăsați păcăliți: Reguli de care să țineți cont la alegerea unui service auto

„Ne propunem ca de toate încălcările constatate prin sistemul de supraveghere să răspundă proprietarul mijlocului de transport. La moment avem proprietari care transmit mijlocul de transport, inclusiv fără procură, fiindcă nu este obligat de Regulamentul Circulației Rutiere, avem și mandatar și posesor și comodatar, etc”, a declarat șeful Serviciului Juridic al Inspectoratului Național de Patrulare, Veaceslav Sârbu, în cadrul emisiunii „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.
În prezent, în cazul în care dăm automobilul unui prieten sau cunoscut, iar acesta comite o încălcare surprinsă de camerele video, el este cel care achită amenda aplicată și se alege cu punctele de penalizare ”bine meritate”. În cazul în care propunerea INP va trece de Guvern și Parlament, indiferent de cine a comis încălcarea surprinsă de camerele video din trafic, cel care va fi sancționat va fi proprietarul automobilului.

„Noi considerăm că un astfel de sistem este eficient deoarece sunt excluse situațiile în care persoanele se eschivează de la răspundere pe încălcările constatate prin sistemul control trafic”, adaugă Veaceslav Sârbu,

Mecanisme similar sunt aplicate în țări precum Germania și Suedia.

„Considerăm că este o procedură simplificată extrem de oportună pentru viitor. Noi nu înăsprim sancțiunile, dar instituim mecanisme pentru disciplinarea șoferilor. Respectiv, pentru încălcările comise vor fi trași la răspundere proprietarul automobilului sau persoana delegate să conducă mijlocul de transport, dar nicidecum un număr infinit de persoane”, conchide Veaceslav Sârbu.

În același proiect, Inspectoratul Național de Patrulare propune înăsprirea sancțiunilor pentru vitezomani. Mai exact, INP propune ca șoferii care vor depăși limita de viteză admisibilă cu peste 40 km de oră să rămână fără permisul de conducere de la 30 de zile și până la șase luni, în funcție de cifra kilometrilor depășiți.

Fluxul de știri
0