Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât a plătit Moldova unei femei deranjată de muzica dintr-un restaurant

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaЕвропейский суд по правам человека
Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova
Abonare
După un proces de judecată care a durat 15 ani, o moldoveancă pe nume Valentina Roman a reușit să obțină despăgubiri de peste 6000 de euro din partea statului. Asta după ce a reclamat că o deranjează zgomotul dintr-un restaurant de lângă locuința sa din Chișinău.

CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat hotărârea motivată în procesul ”Roman versus Republica Moldova”. 

Daniel Goinic - Sputnik Moldova
Șocant: Cinci condamnări la CEDO în doar o lună - Cât vom plăti?

Potrivit documentului, în 2004 Valentina Roman a reclamat că o deranjează zgomotul produs de un restaurant situat la parterul unui blocului în care locuia. 

Directorul localului a fost sancționat de mai multe ori pentru tulburarea liniștii publice, iar Primăria Chișinău l-a obligat să reducă programul de activitate până la ora 23:00. Cu toate acestea, cerința nu a fost respectată, așa că Valentina Roman l-a acționat în instanța de judecată și a cerut despăgubiri morale, dar și materiale. Și asta pentru că, din cauza lucrărilor de reparație a restaurantului, în apartamentul său au apărut fisuri. 

Nota de plată pentru ”injustiția” din Republica Moldova

Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză și a dispus încasarea prejudiciului. Proprietarul localului a contestat însă decizia la Curtea de Apel, care a casat integral hotărârea primei instanțe și a emis o nouă hotărâre prin care acțiunea reclamantei a fost respinsă.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Soluția unui fost judecător la CEDO pentru a-l face pe Rothschild să renunțe la Aeroport

În 2006, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel, dar acest fapt nu a descurajat-o pe Valentina Roman, care s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a reclamat că autoritățile din Moldova nu au întreprins măsurile necesare pentru a contracara tulburarea liniștii publice pe timp de noapte în urma activității restaurantului.

În cele din urmă, CEDO a constatat că inconvenientele suferite de către reclamantă cu privire la activitatea restaurantului au fost suficient de serioase, iar demersurile efectuate în instanță au fost întemeiate. CEDO a obligat Republica Moldova să adopte măsuri pentru respectarea dreptului reclamantei la viața privată și de familie. În aceste condiții, CEDO a obligat statul să-i plătească Veronicăi Roman 4.500 euro pentru prejudiciul moral și 1.685 euro pentru cheltuieli în instanța de judecată.

Fluxul de știri
0