CHIȘINĂU, 17 dec - Sputnik. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat hotărârea motivată în procesul ”Roman versus Republica Moldova”.
Potrivit documentului, în 2004 Valentina Roman a reclamat că o deranjează zgomotul produs de un restaurant situat la parterul unui blocului în care locuia.
Directorul localului a fost sancționat de mai multe ori pentru tulburarea liniștii publice, iar Primăria Chișinău l-a obligat să reducă programul de activitate până la ora 23:00. Cu toate acestea, cerința nu a fost respectată, așa că Valentina Roman l-a acționat în instanța de judecată și a cerut despăgubiri morale, dar și materiale. Și asta pentru că, din cauza lucrărilor de reparație a restaurantului, în apartamentul său au apărut fisuri.
Nota de plată pentru ”injustiția” din Republica Moldova
Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză și a dispus încasarea prejudiciului. Proprietarul localului a contestat însă decizia la Curtea de Apel, care a casat integral hotărârea primei instanțe și a emis o nouă hotărâre prin care acțiunea reclamantei a fost respinsă.
În 2006, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia instanței de apel, dar acest fapt nu a descurajat-o pe Valentina Roman, care s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și a reclamat că autoritățile din Moldova nu au întreprins măsurile necesare pentru a contracara tulburarea liniștii publice pe timp de noapte în urma activității restaurantului.
În cele din urmă, CEDO a constatat că inconvenientele suferite de către reclamantă cu privire la activitatea restaurantului au fost suficient de serioase, iar demersurile efectuate în instanță au fost întemeiate. CEDO a obligat Republica Moldova să adopte măsuri pentru respectarea dreptului reclamantei la viața privată și de familie. În aceste condiții, CEDO a obligat statul să-i plătească Veronicăi Roman 4.500 euro pentru prejudiciul moral și 1.685 euro pentru cheltuieli în instanța de judecată.