Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Șocant: Cinci condamnări la CEDO în doar o lună - Cât vom plăti?

© Sputnik / Miroslav RotariDaniel Goinic
Daniel Goinic - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova Daniel Goinic a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre condamnările Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Șocant: Cinci condamnări la CEDO doar într-o lună - cât vom plăti ?

Expertul a spus că, în pofida unor reforme care s-au desfășurat în sistemul de justiție în 2018, CEDO a înregistrat 814 cereri împotriva Republicii Moldova, cu 7,4% mai multe comparativ cu anul 2017. Moldova  se află pe locul 11 din 47 de state după numărul de cereri care se află în proces de examinare la CEDO.

Un fapt îngrijorător, a spus Daniel Goinic, este că doar în prima lună a anului 2019 Moldova a fost condamnată de CEDO în 5 cazuri. Este vorba de 4 pronunțări în privința arestului abuziv și un caz ce vizează libertatea de exprimare.

În hotărârile pronunțate în privința Moldovei, CEDO a constat în mare parte cazuri de violare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului cu referire la actele de tortură, îngrădirea dreptului la libertate și siguranță, neexecutarea hotărârilor judecătorești. Altele au vizat maltratarea și anchetarea inadecvată a persoanelor soldate cu decese, precum și detenția în condiții proaste.

’’Moldova este o țară de top în Europa în care legislația este bună și o spun chiar și cei de la Consiliul Europei. Problema cea mai mare este implementarea acestei legislații. Chiar dacă avem prevederi corecte în codurile penale și civile, sancțiuni mai blânde, implementarea acestora în practică este una defectuoasă,’’ a menționat expertul.

În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate de CEDO din 1998 și până la 31 decembrie 2018, Republica Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 16,6 milioane de euro.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0