Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Groaznic ce ne așteaptă: Iată ce aduc moldovenii de peste hotare

Abonare
Moldovenii pleacă la muncă peste hotare și numărul populației stabile scade constant. În schimb, crește numărul autoturismelor aflate în circulație, capacitatea arterelor auto din Chișinău fiind supusă la grea încercare zi de zi.

CHIȘINĂU, 16 dec – Sputnik. În acest an, moldovenii – persoane fizice au importat cu 20% mai multe mașini de peste hotare decât în 2018, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS). 

Дорога - Sputnik Moldova
Societate
Cum să-ți pregătești mașina pentru iarnă: Sfaturi ale automobiliștilor din Chișinău

Aproape 83% din totalul importurilor realizate de persoanele fizice îl constituie importul de autoturisme, noi sau la mâna a doua.

Persoanele fizice din Republica Moldova au importat, în ianuarie-octombrie 2019, mărfuri și produse în valoare de 171,3 milioane de dolari SUA, în creștere cu 15,7% față de intervalul corespunzător din 2018.

Această creștere s-a datorat, potrivit BNS, majorării cu 18,9% a importurilor de autoturisme.

În ianuarie-octombrie 2019, importurile de autoturisme au reprezentat 82,7% din totalul importurilor realizate de persoanele fizice.

Transportului auto îi revine o cotă de 88% din poluarea bazinului aerian al Republicii Moldova

Majorarea constantă a numărului de autoturisme aflate în circulație îngreunează mai ales traficul auto în Capitală. Capacitatea arterelor din Chișinău este supusă la grea încercare zi de zi, formându-se ambuteiaje mai ales în orele de vârf – când oamenii pleacă la muncă și atunci când revin după serviciu acasă.

În plus, mașinile la mâna a doua – așa cum sunt majoritatea celor aduse de moldoveni - au un impact negativ asupra calității mediului.

Transportului auto îi revine în Republica Moldova o cotă de tocmai 88% din emisiile totale de poluare ale bazinului aerian, potrivit datelor prezentate de Agenția de Mediu.

Chișinăul are cel mai poluat aer din Republica Moldova, pe locul doi aflându-se orașul Bălți.

Importăm de peste două ori mai mult decât exportăm

Republica Moldova a importat de peste două ori mai mult decât a importat în intervalul ianuarie-octombrie 2019. Timp de 10 luni, exporturile moldovenești de mărfuri au valorat 2,3 miliarde de dolari americani, iar importurile au însumat 4,8 miliarde de dolari, potrivit BNS

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în ianuarie-octombrie 2019 a fost de 47,8% (47,0% - în ianuarie-octombrie 2018). Cu țările Uniunii Europene (UE–28) gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost de 62,9% în ianuarie-octombrie 2019, iar cu țările CSI – de 30,8%.

Fluxul de știri
0