Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro se scumpeşte în continuare: Curs valutar BNM pentru luni

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Leul păstrează tendinţa înregistrată la sfârşitul săptămânii şi continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute de referinţă.

CHIŞINĂU, 16 dec – Sputnik. În prima zi a acestei săptămâni preţul euro a urcat cu aproximativ şase bani comparativ cu ziua de vineri. Leul românesc s-a scumpit cu peste un ban. Celelalte valute s-au apreciat nesemnificativ. Doar dolarul s-a ieftinit, însă numai cu un ban.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Cadoul BNM pe final de an: O rată de bază mai mică – ce ar trebui să știe cetățenii

La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru luni, 16 decembrie, un dolar american echivalează cu 17,31 lei, un euro – cu 19,34 lei, o hrivnă ucraineană – cu 74 de bani, un leu românesc – cu 4,05 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 28 de bani.

Amintim vă vinerea trecută leul s-a depreciază în raport cu euro, după ce de luni până joi leul s-a apreciat zilnic în raport cu principalele valute de referință. Până joi, euro se ieftinise cu 12 bani, iar prețul dolarului scăzuse cu 3 bani.

În această perioadă, fluctuațiile pe piața valutară internă sunt determinate de modificarea raportului dintre ofertă și cerere.

În preajma sărbătorilor de iarnă, moldovenii care muncesc peste hotare trimit sau aduc acasă mai multă valută decât în lunile anterioare, astfel încât să acopere anumite cheltuieli ale familiei.

Plățile se fac în lei, așa că oamenii duc valuta la punctele de schimb. În această situație, oferta de dolari și euro este generoasă, leii sunt căutați și moneda națională se apreciază. 

Fluxul de știri
0