Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Covoarele tradiționale, ”vedetele” unui Târg spectaculos din Capitală

© Sputnik / OsmatescoDiana Dicusari
Diana Dicusari - Sputnik Moldova
Abonare
Cele mai frumoase și deosebite covoare tradiționale, țesute cu grijă și migală de către gospodinele din Moldova au fost prezentate în cadrul Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”.
Covoarele tradiționale, vedetele unui Târg spectaculos din Capitală

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în colaborare cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN) și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) a organizat duminică, 15 decembrie, cea de-a VI-a ediție a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”.

Evenimentul a fost organizat în contextul includerii pe 1 decembrie 2016 a „Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

"Scopul organizării unui asemenea târg este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, precum și familiarizarea publicului cu tradițiile și obiceiurile de iarnă. Subiectul cheie a fost vernisarea expoziției "Scoarța de Căușeni – tezaur de culoare și simbol", a declarat pentru Sputnik directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusari.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 130 de ani. - Sputnik Moldova
Forfotă mare la Muzeul Național de Etnografie: Vezi ce se întâmplă - Foto

Târgul a întrunit zeci de vizitatori, meșteri populari, oaspeți din țară și de peste hotare. Cei prezenții au avut posibilitatea să participe la diverse ateliere de creație și să savureze din bucatele tradiționale. Evenimentul a fost completat de un program artistic în care au evoluat colective profesioniste și formații artistice de amatori din diverse localități.

De asemenea, Diana Dicusari a remarcat faptul că scopul instituției pe care o reprezintă este de a susține meșterițele și de a menține centrele de meșteșuguri unde sunt confecționate elemente de port popular sau covoare.

"Mă bucur că a apărut această tendință frumoasă – să îmbinăm modernul cu tradiționalul. Covorul este un obiect de valoare spiritual a poporului nostru", a punctat Dicusari.

Prețul unui covor moldovenesc poate ajunge până la zece mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0