Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Învață și muncesc în același timp: Câți elevi ai școlilor profesionale au joburi asigurate

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaШвейная фабрика
Швейная фабрика - Sputnik Moldova
Abonare
Învățământul dual, care îi asigură pe elevii școlilor profesionale cu locuri de muncă după încheierea studiilor, a cunoscut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 15 dec - Sputnik. Numărul elevilor implicați în învățământul dual a crescut simțitor în ultimii ani și aproape că a atins cifra 1.000, arată datele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

În comparație cu anul 2014, când o singură companie privată și o singură școală profesională erau implicate în acest proces, în prezent participă 24 de instituții de învățământ profesional tehnic și 85 de întreprinderi.

Marele avantaj pe care îl au elevii școlilor profesionale este că, după ani de practică în cadrul unor companii, acestea sunt dispuse să-i angajeze. Le oferă astfel un viitor în meseria pe care au învățat-o și salarii motivante. 

Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, ai proiectului „Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde” implementat de Agenția Internațională Germană de Cooperare (GIZ), reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii și ai Camerei de Comerț și Industrie din Moldova.

Valeriu Drăgălin - Sputnik Moldova
Circa 28 la sută dintre tineri nu sunt angajați și nu urmează nici o formă de învățământ

În cadrul evenimentului, secretarul de stat al Ministerului Educației Natalia Grîu a menționat că dezvoltarea învățământului dual reprezintă o prioritate a Guvernului, deoarece oferă avantaje imediate și de perspectivă atât elevilor din cadrul învățământului profesional tehnic, cât și companiilor.

Participanții la întrunire au discutat despre mecanismele de dezvoltare a învățământului dual, în special prin extinderea acestei forme de învățământ, creșterea atractivității formării duale atât pentru companii, cât și pentru tinerii din Republica Moldova.    

Fluxul de știri
0