Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Amenzi de până la 12 mii de lei: Iată cine și pentru ce le-ar putea plăti

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
În această perioadă, când toată lumea este în febra sărbătorilor de iarnă, unii comercianți s-ar putea alege în loc de profit cu amenzi usturătoare.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Agenția pentru Supraveghere Tehnică atenționează că comercializarea articolelor pirotehnice, depozitarea acestora dar și prestarea serviciilor de spectacole pirotehnice și focuri de artificii pot fi efectuate doar cu condiția deținerii unei licențe în acest sens.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Avertismentul Fiscului: Cine riscă să se aleagă cu amenzi de până la 1500 de lei

Persoanele care vor să obțină licența trebuie să întrunească următoarele condiții:

Deținerea spațiilor special amenajate pentru depozitare și comerț a articolelor pirotehnice, controlate de către Organul supravegherii se stat în privința respectării măsurilor contra incendiilor și protecției civile.

Cel puțin un angajat să dispună de carnet de pirotehnician autorizat.

Dispunerea de transport specializat pentru transportarea mărfurilor periculoase.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice trebuie să fie realizată de consultanți specializați în domeniu, cu instruirea cumpărătorilor și înmânarea instrucțiunilor de utilizare a produselor procurate.

În context, Agenția pentru Supraveghere Tehnică avertizează că comercializarea și depozitarea articolelor pirotehnice se admite numai în încăperile special amenajate și separate de celelalte încăperi cu pereți despărțitori antifoc. Încăperile trebuie să fie dotate cu sisteme automate de depistare, avertizare și lichidare a incendiilor, precum și cu mijloace primare de intervenție la incendiu (stingătoare). 

Comercianții care nu vor respecta prevederile legale în acest sens se pot alege cu dosare contravenționale și riscă amenzi care pot constitui de la 6 la 30 de unități contravenționale (300-1500 lei) pentru persoanele fizice, de la 60 la 120 de unități contravenționale (3000-6000 lei) pentru persoanele cu funcție de răspundere și de la 120 la 240 de unități contravenționale (6000-12000 lei) pentru persoanele juridice.

Fluxul de știri
0