Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu livrările de gaze în Moldova: Anunțul lui Igor Dodon

© Sputnik / Rodion Proca Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду
 Conferința de presă a președintelui Igor Dodon, după căderea Guvernului Sandu / Пресс-конференция Игоря Додона после падения правительства Санду - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului va merge săptămâna viitoare la Moscova unde va aborda inclusiv subiectul cu privire la asigurarea Moldovei cu gaze naturale.

CHIȘINĂU, 14 – Sputnik. Principala preocupare a autorităților în această perioadă este asigurarea țării cu volumele necesare de gaze naturale, astfel încât populația să nu rămână în frig iarna aceasta.

În acest context, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat în urma unei întrevederi cu președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, că săptămâna viitoare voi efectua o vizită de lucru în Federația Rusă unde va avea mai multe întrevederi cu oficialii ruși, inclusiv cu Alexei Miller, președintele SAP ”Gazprom”.

”La Moscova voi aborda subiectul cu privire la asigurarea Moldovei cu gaze naturale, inclusiv amendamentele de prelungire a Contractului de furnizare a gazelor naturale țării noastre, pe o perioadă de trei ani”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Dodon a abordat subiectul asigurării cu gaze naturale și în cadrul episodului trei al emisiunii transmise pe canalul de youtube al șefului statului ”Președintele răspunde”, menționând că nu există niciun risc la această etapă. El a subliniat că au existat câteva variante de rezervă chiar până la întrevederea de la Paris dintre președinții Rusiei și Ucrainei, la care practic s-a ajuns la o înțelegere în privința tranzitului gazelor. Igor Dodon a precizat că va discuta la Moscova toate detaliile privind asigurarea Moldovei cu gaze.

Amintim că președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost prezent pe 12 decembrie la ședința de lucru de la Bruxelles, cu participarea tuturor operatorilor de transport gaze pe culoarul Transbalcanic. În cadrul ședinței a fost examinată situația cu privire la modul în care sunt finalizate lucrărilor ce vor asigura transportul de gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic.

Газопровод - Sputnik Moldova
Moldova are o nouă sursă de gaze: Anunțul autorităților
În urma discuțiilor s-a ajuns la înțelegerea de a majora volumele de gaze necesare Republicii Moldova pentru acoperirea întregului consum, prin revers. Este vorba despre circa 15 mln. metri cubi pe zi.

Potrivit lui Ceban, în vederea realizării acestor înțelegeri, operatorii din Bulgaria și România trebuie să modifice acordurile de interconectare la Negru Vodă și, respectiv, Kardam. Totodată, în lucru se află acordul de interconectare ”Transgaz” România și operatorul sistemelor de tranzit gaze din Ucraina pentru stația de măsurare gaze Isaccea 1/Orlovka. Urmează ca partea română și cea ucraineană să definitiveze în perioada imediat următoare textul acordului și să-l semneze.

Îndată ce va fi semnat acest acord, Moldova este pregătită pentru primirea gazelor naturale în regim revers. În paralel, se definitivează acordurile de interconectare și transport gaze cu Ucraina, semnarea cărora este preconizată în cel mai scurt timp.

Fluxul de știri
0