Scandal mondial: SUA provoacă grav Turcia! ”Decizie iresponsabilă, lipsită de rațiune!”

© REUTERS / Yasin Bulbul/Presidential PalaceTurkish President Tayyip Erdogan makes a speech during an opening ceremony in the southeastern city of Gaziantep, Turkey, February 19, 2017.
Turkish President Tayyip Erdogan makes a speech during an opening ceremony in the southeastern city of Gaziantep, Turkey, February 19, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
Actuala decizie a SUA, în ciuda argumentelor istorice care o justifică, pare o provocare la adresa puternicului și temperamentalului Recep Tayyp Erdogan.

BUCUREȘTI, 13 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Senatul Statelor Unite a adoptat ieri o rezoluţie prin care SUA recunosc genocidul comis la sfârșitul dominației Imperiului Otoman împotriva poporului armean.

Rezoluţia fusese adoptată deja de Camera Reprezentanţilor, ultima etapă fiind promulgarea de către preşedintele Donald Trump.

Primarul Chișinăului Ion Ceban și primarul orașului Kocaeli, Tahir Buyukaki - Sputnik Moldova
Politică
Turcii vor elabora un plan de dezvoltare a Chișinăului: Iată ce intenție are Ion Ceban

Desigur, acele crime monstruoase s-au produs, consemnându-se omoruri în masă, execuții făcute într-un mod sălbatic, deportări care au dus la moartea unui număr imens de familii – totul îmbrăcând forma unui genocid în care au fost ucise peste 1.000.000 de persoane din rândul armenilor – și zeci de mii de kurzi și alți etnici de sorginte iraniană. Crimele au avut loc între 1915 și 1917, deși multe surse arată că au continuat până în 1920, chiar și până la instalarea republicii în Turcia, în 1923, în perioada tranziției de la imperiu la republică. 

Cu toate acestea, Turcia se opune categoric folosirii termenului de ”genocid”, considerând că nu a fost un demers genocidar, programatic – ci au fost evenimente tragice din timpul războiului, deși o parte dintre crime s-au produs prin invadarea ”Armeniei rusești”, după încheierea păcii de la Brest Litovsk.

Despre tragedia armeană s-au realizat filme, s-au scris cărți, adevărate epopei, cum este opera lui Franz Werfel ”Cele 40 de zile de pe Musa Dagh” – sau impresionanta ”Cartea șoaptelor” a scriitorului român Varujan Vosganian.

La ora actuală zeci de state au recunoscut genocidul – unele adoptând forma recunoașterii doar prin anumite componente ale statului – de exemplu prin formule parlamentare, dar nu formal, ca stat.

Avioanele de luptă F16 ale forțelor armate ale Turciei și Poloniei în timpul summitului NATO de la Vașovia, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Erdogan amenință să boicoteze planurile NATO privind apărarea Poloniei și Țărilor Baltice

Revenind la SUA, dacă Trump va promulga proiectul, tensiunile dintre Washington și Ankara vor ajunge la cote uriașe. Relațiile dintre cele două state sunt oricum tensionate, începând de la tentativa de puci militar a piloților turci antrenați în SUA. 

Imediat după decizia camerei superioare a Congresului SUA, Ankara a reacționat vehement: ”Istoria va arăta că aceste rezoluţii adoptate de unii membri ai Congresului SUA sunt acţiuni iresponsabile şi lipsite de raţiune - aceşti congresmeni vor fi consideraţi în istorie ca fiind partea responsabilă pentru afectarea pe termen lung a relaţiilor dintre cele două naţiuni”, a declarat Fahrettin Altun, directorul de comunicare al Preşedinţiei turce.

Pe Twitter, Fahrettin Altun a atras atenția că ”în ultimele luni, unii membri ai Congresului SUA au încercat în toate modurile să ignore punctul de vedere şi sensibilităţile unui aliat NATO, acţionând iresponsabil pentru tensionarea relaţiilor bilaterale”.

”Proiectul sancţiunilor adoptat ieri şi rezoluţia privind Armenia adoptată astăzi în Senatul SUA periclitează viitorul relaţiilor bilaterale”, a scris Fahrettin Altun.

​Deci, un scandal internațional major care marchează acest final de an – și care afectează puternic situația din NATO – și care ar putea pune din nou problema transferului bazei militare și americane (și a arsenalului nuclear) din Turcia în alte zone apropiate – posibil în România. Desigur, având în vedere starea dintre cele două state, actuala decizie a SUA, în ciuda argumentelor istorice care o justifică, pare o provocare la adresa puternicului și temperamentalului Recep Tayyp Erdogan.

Fluxul de știri
0