Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soluția lui Chicu în cazul în care gazul rusesc nu va putea ajunge în Moldova prin Ucraina

© Sputnik / Алексей Филиппов / Trecere la banca de fotografiiProspecțiuni gaze
Prospecțiuni gaze - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În această dimineață, premierul Ion Chicu a organizat ședința operativă a Cabinetului de Miniștri. Subiectul aprovizionării cu gaze, pe ordinea de zi.

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Premierul Ion Chicu a declarat în debutul ședinței operative a Guvernului, din această dimineață, că s-a găsit o soluție privind asigurarea cu gaze naturale și energie electrică a Republicii Moldova, în cazul în care Rusia și Ucraina nu vor ajunge la un numitor comun privind tranzitarea.

„Noi rămânem optimiști că Rusia și Ucraina vor ajunge la o înțelegere privind tranzitarea gazelor si noi vom primi gaze naturale pe traseul tradițional. Ieri, la Kiev, am discutat despre scenariile de rezervă și anume furnizarea gazelor prin regim revers”, a declarat Chicu.

Prim-ministrul a mai spus că a primit asigurări din partea ucraineană că acest proiect va fi realizat în termeni restrânși și că Ucraina va oferi gaze naturale și energie electrică de la 1 ianuarie în cazul în care una din scheme nu va funcționa.

Молдовагаз - Sputnik Moldova
Am putea plăti mai puțin pentru gaze: Iată ce spune șeful ”Moldovagaz”

 „Eu sunt sigur însă că nu vom ajunge la acest scenariu, dar vreau să afirm cu satisfacție că Ucraina este gata să ne ofere această asistență”, a specificat premierul.

În cadrul aceleiași ședințe premierul a anunțat și despre vizita în Republica Moldova a omologului său ucrainean, Oleksiy Honcharuk. Aceasta este programată pentru luna martie a anului viitor, când urmează să aibă loc ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, la care vor fi discutate cel puțin 14 subiecte de pe agenda bilaterală.

Moldova nu va îngheța: BERD ne va da bani pentru gaze>>>

Printre acestea este  și problema ecologică a râului Nistru, nodul hidroenergetic de pe Nistru, liberalizarea transportului, colaborarea în domeniul energetic.

Fluxul de știri
0