Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vizita premierului Chicu în Ucraina: Cât de importantă este pentru țara noastră

© Photo : Guvernul Republicii Moldova / Direcţia comunicare și protocolPremierul Ion Chicu a participat la o ședință comună cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy
Premierul Ion Chicu a participat la o ședință comună cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a întreprins o vizită la Kiev, unde a avut un program încărcat: a participat la ședința plenară a șefilor de Guverne a statelor GUAM, s-a întâlnit cu omologul său Oleksiy Honcharuk și cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a participat la ședința plenară a șefilor de Guverne a statelor GUAM, care s-a desfășurat la Kiev.

În cadrul ședinței au fost semnate două protocoale: unul cu privire la funcționarea și recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați, iar altul cu privire la autorizarea tehnologiilor blockchain în procesul de verificare a certificatelor de origine a mărfurilor care traversează frontierele statelor GUAM.

Totodată, reuniunea de astăzi a fost un bun prilej pentru a avea discuții bilaterale cu oficialii din capitala Ucrainei.

Securitatea energetică a Republicii Moldova, discutată la Kiev

Șeful Executivului, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi la Kiev cu premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk. Unul dintre subiectele de baza ale discuțiilor a fost furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora începând cu 1 ianuarie 2020, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia. Totodată, șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Mai mult, discuțiile au vizat și securitatea în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian și extinderea controlului unic la frontiera comună.

Șeful Executivului de la Chișinău s-a întâlnit, împreună cu premierii Georgiei și Azerbaidjanului, cu liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

”Țările din cadrul GUAM sunt strâns legate geografic, economic, istoric și cultural. De asemenea, ne unesc problemele integrității teritoriale, pe care le confruntăm”, a declarat președintele ucrainean.

Premierul Ion Chicu a participat la o ședință comună cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu, față-n față cu Vladimir Zelenski: Despre ce au discutat oficialii
Premierul este însoțit la Kiev de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți oficiali.

Kievul este o destinație importantă pentru politicienii de la Chișinău, în condițiile în care ambele țări își doresc o intensificarea a relațiilor bilaterale. La finele săptămânii trecut, primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a întreprins o vizită de lucru la Kiev, în cadrul căreia s-a întâlnit cu primarul Kievului, Vitali Kliciko. Cei doi oficiali au vorbit despre perspectivele de colaborare dintre cele două capitalele.

Fluxul de știri
0