Drept răspuns la militarizarea regiunii Mării Negre de către SUA, Rusia își consolidează consecvent poziția în direcția strategică Sud-Vest – sporește forțele și capabilitățile forțelor navale la Marea Neagră, creează un sistem complex de apărare antiaeriană și antirachetă și formează în Crimeea un nou regiment al Forțelor Aeropurtate (VDV).
Comandantul Forțelor Aeropurtate ale Rusiei, general-locotenentul Andrei Serdiukov, a anunțat, pe 9 decembrie, la Consiliul Federației despre formarea în 2020 a celui de-al treilea regiment de atac aerian în componența celei de-a 7-a divizii de asalt aerian. Astăzi, două regimente ale acestei unități sunt bazate în Novorossiysk, iar batalionul de asalt aerian 171 - în Feodosia. Noul regiment se va afla în peninsula Crimeea în regim permanent și va începe pregătirile militare planificate în 2021.
Este o măsură adecvată și luată la timp. NATO își sporește prezența militară în Marea Neagră și încearcă să se folosească de statele din regiune, din afara blocului, pentru extinderea capacităților de spionaj militar și asigurarea unei prezențe temporare pentru navele americane. În acest context, Ucraina formează în Marea Azov o nouă divizie navală și, în același timp, supune votului la Adunarea Generală a ONU o rezoluție „cu privire la militarizarea Crimeii”.
Reacție adecvată
În Crimeea nu este format pur și simplu un nou regiment, este vorba de forțe militare de rezervă ale Comandantului Suprem al Armatei. Forțele de asalt aerian se subordonează direct Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei. Divizia 7 de asalt aerian este considerată cea mai pregătită unitate militară din Rusia. Aceasta are în dotare cele mai moderne mijloace de desant, artilerie autopropulsată ASU-85 și Sprut-SD, obuziere de 122 de milimetri D-30, vehicule blindate BTR-D, vehiculele de luptă BMD. În componența diviziei se află de la 12 la 24 mii de militari, adică, odată cu noul regiment al Forțelor Aeropurtate, Crimeea va obține câteva mii de militari profesioniștii, apărători siguri.
Fiecare dintre regimentele sau batalioanele Forțelor Aeropurtate poate acționa eficient în cadrul unităților sau autonom. Pușcașii marini sunt capabili să ajungă operativ în regiunile îndepărtate, să aplice lovituri imprevizibile, să poarte lupte cu arme combinate. Toate acestea nu sunt doar niște figuri de stil.
În prima jumătate a lunii iulie s-au desfășurat exercițiile militare americano-ucrainene Sea Breeze 2019, cu participarea a 19 state, 32 de nave, 24 de avioane și 900 de pușcași marini. Deja pe 11 iulie a urmat un răspuns al Rusiei: în regiunea Feodosiei, în nouă minute au fost desantați 2500 de militari ai Diviziei 7 cu tot cu arme și tehnică militară (fiind activate și 40 de avioane Il-76). ”Beretele Albastre” au intrat în luptă, iar Flota Navală a Rusiei a forțat retragerea “Sea Breeze 2019” prin manevrele sale de o amploare mai mare, cu implicarea navelor, aviației, sistemelor de rachetă antinavă mobile.
Prezență avansată
Sub pretextul “pericolului rusesc”, SUA și NATO recurg la o militarizare fără precedent a regiunii Mării Negre. Crește numărul exercițiilor militare, îndreptate spre explorarea de către trupele Alianței a teritoriilor ucrainene și georgiene. Este intensificată patrularea bazinului de către grupurile permanente ale forțelor navale ale NATO. În Bulgaria și România sunt create infrastructura și rezerve de mijloace materiale, centre de coordonare moderne pentru organizarea recepționării și desfășurării operative a forțelor de consolidare a Blocului. Sunt construite și modernizate obiective de apărare antirachetă ale SUA care, în realitate, sunt îndreptate împotriva scutului nuclear al Rusiei.
Pe teritoriul ucrainean, de jure – temporar, iar de facto – în regim permanent, este bazat un grup multinațional de forțe ale NATO. Instructorii britanici, canadieni, polonezi și baltici asigură pregătirea militarilor ucraineni. Cu participarea batalionului de construcții al forțelor navale ale SUA, a fost construit centrul operativ al Forțelor Navale ale Ucrainei în Oceakov, regiunea Nikolaev nimic nu împiedică utilizarea lui de către americani.
În regiune continuă activizarea tuturor tipurilor de spionaj NATO. Bazinul Mării Negre este patrulat periodic de avioanele americane Boeing Р-8А Poseidon. Spațiul aerian al Ucrainei este controlat de aparatele de zbor fără pilot RQ-4B și avioanele E-3A Sentry ale forțelor de cercetare și alertare îndepărtată ale Alianței.
Pentru protejarea spațiului aerian al Bulgariei și României, din 1 mai 2017 a fost atras un număr mare de avioane de vânătoare ale partenerilor mai mari. Sub conducerea Pentagonului, România intenționează să reconstruiască baza militară “Mihail Kogălniceanu” (12 kilometri de la țărmul Mării Negre), pentru staționarea și deservirea conform tuturor standardelor NATO a avioanelor de vânătoare multifuncționale americane F-35, capabile să transporte arme nucleare. Tot acolo este planificată desfășurarea a peste 10 mii de militari ai Alianței. A se observa că în Bulgaria și România deja în primăvara lui 2018 au fost desfășurare trupe ale SUA și Poloniei, inclusiv 30 de tancuri, peste 50 unități de mașini blindate și 1500 de militari.
Se creează impresia că NATO încearcă să-și compenseze “oportunitatea pierdută” de amplasare a trupelor în Crimeea și încearcă să creeze pe teritoriile statelor de la Marea Neagră un cap de pod comod pentru o forță semnificativă a grupurilor Alianței. O astfel de strategie și implicarea mioapă a aliaților regionali ai Washingtonului forțează Rusia să dezvolte noi sisteme de arme, să-și perfecționeze structura și componența forțelor armate.
Totul exclusiv pentru garantarea securității naționale și a suveranității Rusiei și aliaților ei.