Moldova nu va îngheța: BERD ne va da bani pentru gaze

CC0 / Pixabay / PhotoMIX-Company / Газ
Газ - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a semnat un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 50 de milioane de euro pentru achiziția de gaze.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu și directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone au semnat un acord de finanțare care va permite procurarea gaze naturale, în caz de urgență. Aranjamentul financiar valorează 50 milioane de dolari și este destinat aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în caz de necesitate.

Zăcământ de gaze - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cum ne vom descurca iarna aceasta dacă rămânem fără gaze naturale

Republica Moldova va mai beneficia de un alt împrumut, de peste 60 de milioane de dolari, de la Banca Mondială pentru interconexiunea rețelelor electrice naționale cu cele din România.

Problema gazelor dezbătută la Ministerul Economiei

Subiectul a fost dezbătut, ieri, și la Ministerul Economiei, unde ministrul Usatâi a convocat o ședință cu șefii întreprinderilor responsabile de livrarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit oficialului, contractul de furnizare a gazelor dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la sfârșitul lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Ministrul afirmă că în aceste momente țara noastră poate primi gaze în mod tradițional. Cu toate acestea, încă planează pericolul întreruperii tranzitului de către Kiev, astfel ministerul a identificat soluții de alternativă pentru a preveni sistarea livrării combustibilului albastru.

Alimentarea cu gaze, motiv de speculații politice 

Premierul Chicu a ieșit cu o reacție dură, pe rețelele de socializare, la adresa politicienilor din opoziție care speculează cu acest subiect. „Din păcate, politicieni de-ai noștri de la Chișinău sperie populația și o amenință că va sta în frig, „datorită impotenței guvernului nou”. Fără responsabilitate, aruncă în stânga și în dreapta cu scenarii macabre, căutând să culeagă beneficii electorale și uitând că oamenii așteaptă lucruri concrete, nu isterie. Ca și în cazul atacurilor informaționale asupra sustenabilității bugetare, care nu mai contenesc de prin toamna anului 2018, toate aceste speculații costă scump țara și bugetul. Nu cred că le pasă de aceasta, dar decizia privind comportamentul le aparține”, scria Ion Chicu.

Anterior, conducerea "Moldovagaz" anunța că pregătește aprovizionarea țării cu gaze în flux revers prin culoarul transbalcanic, din Bulgaria și România, în cazul în care Rusia și Ucraina nu vor depăși divergențele privind tranzitul de gaze naturale.

Read more: https://sputnik.md/society/20191209/28491680/Important-Anuntul-de-ultima-ora-al-Moldovagaz.html

Fluxul de știri
0