Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoza UEEA privind relațiile cu Moldova: Cooperarea se va intensifica

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaСергей Глазьев
Сергей Глазьев - Sputnik Moldova
Abonare
Iată ce spune ministrul pentru Integrare și Macroeconomie a Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev, despre cooperarea dintre UEEA cu Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik, Maria Naumenko. Ministrul pentru Integrare și Macroeconomie a Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev, a anunțat disponibilitatea Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) de a interacționa mai activ cu autoritățile Republicii Moldova.

”Moldova are statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice și poate conta pe participarea activă a tuturor statelor UEEA la proiectele de integrare. Moldova are acces direct la bazele noastre de date cu informații privind studierea oportunităților de integrare. Și înțelegem cât este de important pentru economia Moldovei să restabilească legăturile de cooperare cu Rusia și alte state din UEEA. Dacă Guvernul va lua o poziție pragmatică, atunci cred că procesul de comunicare și de cooperare între UEEA și întreprinderile moldovenești se vor intensifica”, a declarat ministrul pentru Sputnik Moldova.

Un tren tematic a fost lansat în metroul din Moscova, la aniversarea a V-a a UEEA - Sputnik Moldova
Video
Un tren tematic, lansat în metroul din Moscova, la aniversarea a V-a a UEEA

UEEA a fost creată în 2015, în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică. Actualmente, membri ai UEEA sunt Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kirghizia. UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 de milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

În decembrie 2018, Republica Moldova a participat pentru prima dată la summit-ul UEEA în calitate de observator, după ce a devenit prima țară care a obținut un astfel de statut. Asociația are acorduri privind zonele de liber schimb cu Vietnamul, Serbia și Singapore. Există, de asemenea, un acord privind cooperarea comercială și economică cu China.

Fluxul de știri
0