Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vor ajunge sau nu gazele rusești în Moldova: Ședință importantă la Ministerul Economiei

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova are o înțelegere cu ”Gazprom” privind aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre după 1 ianuarie 2020, dar modalitatea de livrare a acestora către consumatorii moldoveni rămâne încă incertă.

CHIȘINĂU, 10 dec - Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, a convocat azi dimineață o ședință cu șefii întreprinderilor responsabile de livrarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova.

Газопровод Украина - Румыния - Sputnik Moldova
Senator rus: Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în niciun caz

Potrivit oficialului, contractul de furnizare a gazelor dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la sfârșitul lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Ministrul afirmă că în aceste momente țara noastră poate primi gaze în mod tradițional. Cu toate acestea, încă planează pericolul întreruperii tranzitului de către Kiev, astfel ministerul a identificat soluții de alternativă pentru a preveni sistarea livrării combustibilului albastru.

”În cazul în care vor exista impedimente, Ministerul Economiei a identificat scenarii de alternativă. Una dintre soluții ar fi ca țara noastră să primească gaze naturale printr-un flux revers prin culoarul transbalcanic, adică prin conducta Turkish Stream și ulterior prin Bulgaria și România” se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei. 

Țara noastră ar putea primi gaze naturale din Rusia prin culoarul transbalcanic, adică prin conducta Turkish Stream, iar apoi prin Bulgari și România.

O altă soluție ar fi aprovizionarea cu gaze naturale din Ucraina prin stațiile de distribuție a gazelor din nordu Republicii Moldova. 

În context, reprezentanții „Moldovagaz” au declarat că pe 12 decembrie va fi organizată o ședință de lucru la Bruxelles, pentru a discuta despre pregătirea tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers, unde va fi discutată și semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între „Transgaz”(România) și „Ukrtransgaz” (Ucraina).

Fluxul de știri
0