Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motivul pentru care primarii mai multor localități îl sună pe ministrul Agriculturii

© Sputnik / Rodion ProcaIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, luat cu asalt de primarii unor localități. Motivul pentru care Ion Perju este sunat non-stop.
Motivul pentru care primarii mai multor localități îl sună pe ministrul Agriculturii

Doar 169 de milioane de lei au fost valorificați din totalul de 300 de milioane, cât prevede bugetul Fondului Ecologic Național pentru acest an. Asta în timp ce primarii mai multor localități au stopat lucrările de construcție a apeductelor, a sistemelor de canalizare sau de sortare a deșeurilor. S-a întâmplat din cauza managementului defectuos și a lipsei de voință din partea unor funcționari ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, spune actualul ministru Ion Perju.

„De ce mă sună primarii? Deoarece Ministerul Agriculturii are de gestionat câteva fonduri importante, printre care și Fondul de Dezvoltare Regională și Fondul Ecologic Național. Anul acesta, Fondul Ecologic Național a fost de aproximativ 300 de milioane, dintre care, au fost valorificate doar 169 de milioane. Cereri sunt în valoare de peste 500 de milioane de lei. Problema a fost în gestionarea acestui fond și în managementul defectuos din cadrul Ministerului și nu numai”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

Așa se face că, în perioada iunie- noiembrie, Consiliului de Administrare al Fondului Ecologic Naţional, organ decisiv în alocarea banilor, s-a întrunit o singură dată.

„Cererile vin de la autoritățile publice locale, doar că este un Consiliu de Administrare care, în ultimele cinci luni, s-a întrunit o singură data. Practic, banii sunt nevalorificați. Între timp, în satele moldovenești s-au făcut lucrări, dar banii nu au fost achitați. Într-un fel, s-au făcut lucrări pe datorie. Practic, am stagnat timp de cinci luni”, adaugă ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

Precizăm că Fondul Ecologic Naţional (FEN) se formează din alocațiile anuale de la bugetul de stat și reprezintă totalitatea mijloacelor bugetare destinate finanţării programelor în domeniul protecţiei mediului înconjurător. Volumul Fondului se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat, iar sursele sunt gestionate de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în baza deciziilor aprobate de către Consiliul de Administrare al FEN.

De granturile FEN pot beneficia organele administraţiei publice locale, instituţiile, întreprinderile și organizaţiile societăţii civile din Moldova.

Fluxul de știri
0