Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infertilitatea nu are doar cauze medicale: Ce stă la baza sterilității multor cupluri

© Sputnik / Miroslav RotariValentin Friptu
Valentin Friptu - Sputnik Moldova
Abonare
Viaţa stresantă și vârsta din ce în ce mai înaintată la care femeile aleg să devină mame, sunt principalele cauze ale infertilității în rândul moldovencelor.
Infertilitatea nu are doar cauze medicale! Ce stă la baza sterilității multor cupluri

Infertilitatea psiho-emoțională nu mai este un mit. Multe femei din țara noastră nu reușesc să rămână însărcinate, deși sunt sănătoase din punct de vedere fizic, iar cuplul din care fac parte întrunește toate condiţiile pentru conceperea unui copil. Medicii au o explicație pentru acest fenomen. Potrivit doctorului habilitat în medicină Valentin Friptu, astăzi, multe femei din țara noastră nu pot rămâne însărcinate din cauza presiunii psihosociale la care sunt expuse.

„La femei s-a modificat structura fertilității. Dacă înainte printre factorii cei mai frecvenți ai infertilității erau procesele inflamatorii, astăzi, la femei pe primul loc punem infertilitate psiho-emoțională. Femeile sunt emotive, femeile sunt stresate, femeile sunt nervoase și suprasolicitate și la serviciu și acasă. Și mai fiind pusă sub presiunea că trebuie să facă copii, ajunge să facă sterilitate psiho-emoțională”, spune doctorul habilitat în medicină Valentin Friptu.

Profesorul universitar spune că are o metodă de tratament foarte eficientă pentru femeile care suferă de infertilitate psiho-emoțională, numită „terapie de șoc”.

Maternitate, naștere - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fertilizarea in vitro - în baza poliței de asigurare medicală

„Noi ajungem la aceea că facem o psihoprofilaxie și femeile pot rămâne însărcinate fără remedii medicale. Este vorba de „terapia de șoc”. Noi o preîntâmpinăm pe femeie că nu poate rămâne însărcinată niciodată. După ce plânge o lună, femeia rămâne însărcinată și ajunge să fie însărcinată deoarece s-a relaxat. Multe familii vin și spun – noi nu avem bani pentru fertilizare în vitro. Aceste cupluri se decid să meargă la muncă peste hotare pentru a câștiga bani, după care rev vin cu sarcină”, adaugă profesorul universitar Valentin Friptu.

Medicii atrag atenția că pe lângă factorii psiho-emoționali mai sunt și un șir de factori de ordin medical care afectează direct fertilitatea unei femei, printre care și tulburările ovulaționale, problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere, etc. Cert este că femeile care vor să rămână însărcinate trebuie să ducă un mod sănătos de viață. Să reducă stresul, să evite alcoolul, să renunțe la fumat și să mențină o greutate optimă înălțimii și vârstei.

De precizat este că aproximativ 20 la sută dintre familiile din țară noastră, unde soții au vârsta reproductivă, suferă de infertilitate.

Fluxul de știri
0