Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai câștiguri din dobânzi la bancă: Vezi că statul ți le va impozita - când se va întâmpla

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanțelor a amânat pentru încă un an scutirea de impozitul pe venit a dobânzilor bancare a persoanelor fizice. Această facilitate este prevăzută în proiectul politicii fiscale şi vamale pentru 2020.
Ai câștiguri din dobânzi la bancă:Vezi că statul le va impozita- Când se va întâmpla

Expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că prin faptul că statul nu impozitează dobânzile bancare cu 12%, implicit pe deponenții bogați, statul va rata un venit 120 de milioane de lei.

Google - Sputnik Moldova
Societate
Giganții IT precum Facebook sau Google vor fi impozitați în Republica Moldova

„Cetăţenii Moldovei nu sunt atât de bogaţi pentru a achita impozite pentru dobânzile obţinute din depozitele bancare. La ora actuală, 95% din toți deponenții din sistemul bancar ar avea aproximativ 1,5 miliarde de lei, cu conturi între 15 și 20 de mii de lei. Există însă câteva mii de cetățeni care au depuneri de peste 500 de mii, 1 milion și mai mult de lei. Oamenii aceștia câștigă sute de mii de lei din dobânda bancară, ei nu sunt impozitați. Soluția ar fi ca veniturile de până la 1000 de lei din dobânzile bancare pentru un an de zile să nu fie impozitate, iar restul 20 sau 30 de mii din marii deponenți să li se aplice un impozit de 12%”, a precizat Veaceslav Ioniţă.

Ministerul Finanţelor consideră că implementarea acestei prevederi, începând cu 1 ianuarie 2020, ar descuraja economisirea banilor și ar stimula retragerea mijloacelor depozitate de populație la băncile licențiate, fapt care va crea deficiențe în procesul de creditare a economiei naționale. În acest sens, pentru asigurarea stabilității pieței se propune extinderea termenului respectiv până la data de 1 ianuarie 2021.

Fluxul de știri
0