În anul 2020, statul va extinde baza impozabilă pentru accizele aplicate autoturismelor importate în Moldova. Asta ar însemna că cu cât mai scumpă va fi mașina, cu atât mai mare va fi cota accizei suplimentare. Taxa respectivă va fi aplicată pentru maşinile mai scumpe de 600 de mii de lei în sus.
Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc a declarat în studioul Sputnik Moldova că prin modificarea respectivă, la legislația fiscală, statul vrea să încaseze 60 de milioane de lei. Totodată oficialul mai spune că accizul care se aplică în prezent nu asigură un alt aspect și anume că cel care își permite o mașină mai scumpă, achită și un impozit mai mare.
”Accizul care este actualmente în Codul Fiscal are și o valoare ecologică pentru că el se aplică în dependență de capacitatea motorului, cu cât ea este mai mare cu atât persoana achită un impozit mai mare. Totodată, accizul care este în present nu asigură un alt aspect și anume că cel care are o capacitate de plată mai mare, adică își permite o mașină mai scumpă, achită și un impozit mai mare. Prin modificarea la politica bugetar-fiscală și vamală introducem o prevedere că persoanele care procură mașini cu valori mai mari vor trebui să achite un impozit mai mare, iar această taxare începe de la o valoare de 600 de mii de lei a autoturizmului. Prin măsura data statul intenționează să încaseze 60 de milioane de lei, pentru circa 1160 de mașini”, a precizat Dorel Noroc.
Modificările introduse în noua politică bugetar-fiscală, prevăd că pentru importul unei maşini de peste 600.000 de lei se va achita o acciză de 2%, pentru o maşină de peste 700.000 de lei – 3%, pentru o maşină de peste 800.000 de lei – 4%, iar pentru o maşină mai scumpă de peste 1,8 milioane de lei – 10%. Experții economici spun că sistemul actual de accizare a autoturismelor este unul discriminatoriu pentru oamenii săraci și favorizează excesiv oamenii bogaţi. Pentru viitor, spun experții, Moldova va trebui să-și ajusteze legislația vamală și să aplice TVA la importul de mașini.