Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paradox fiscal: Accizele pentru mașinile vechi, de 18 ori mai mari decât pentru cele noi

© Sputnik / Miroslav RotariАвтомобильная пробка
Автомобильная пробка - Sputnik Moldova
Abonare
În 2020, accizele pentru mașinile vechi de import vor fi de 18 ori mai mari decât cele pentru vehiculele noi, potrivit proiectului politicii bugetar-fiscale aprobat de Guvern în această săptămână.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Una dintre cele mai importante modificări operate în politica bugetar-fiscală se referă la introducerea unei accize suplimentare la importul de autoturisme, constată economistul Veaceslav Ioniță într-o analiză publicată pe blogul său. În urma introducerii acestei măsuri, Guvernul speră să acumuleze la bugetul de stat venituri de aproximativ 60 de milioane de lei. 

”Persoanele cu venituri mici, care importă o mașină veche de 7 ani, cu o valoare de 5 mii de euro, achită accize de 116% din valoara automobilului. Prin comparație, proprietarul unei mașini noi de 75 de mii de euro va plăti o acciză de doar 6,4% din valoarea mașinii, adică de 18 ori mai puțin” menționează Veaceslav Ioniță.

Expertul economic crede că sistemul de accize pentru importul de mașini, prevăzut în politica bugetar-fiscală pentru anul 2020, este mult prea sofisticat: este format din 560 de accize diferite la importul de mașini, în funcție de vârstă, capacitate și preț.

© Photo : Veaceslav IonițăAnaliza sistemelor de impozitare
Paradox fiscal: Accizele pentru mașinile vechi, de 18 ori mai mari decât pentru cele noi - Sputnik Moldova
Analiza sistemelor de impozitare

”Tot acest sistem incoerent, sofisticat cu sute de accize diferite, inechitabil pentru persoanele cu venituri modeste, poate fi schimbat printr-un sistem obișnuit de impozitare a consumului, adică TVA în valoare de 20% din prețul mașinii importate”, menționează expertul economic.

Veaceslav Ioniță crede că aplicarea accizei pentru mașinile vechi de import este lipsită de logică, având în vedere că aceste vehicule sunt impozitate în țările care le produc. Economistul consideră că problema poate fi soluționată prin introducerea Taxei pe valoare adăugată în locul accizelor la importul de mașini. Cu toate acestea, Veaceslav Ioniță ia în calcul unele riscuri în cazul în care accizele vor fi înlocuite cu TVA. 

Fluxul de știri
0