Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 2020, pensiile vor fi indexate de două ori pe an

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaPensii și plăți sociale
Pensii și plăți sociale - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații au votat astăzi proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an. Proiectul întră în vigoare în prima zi a anului viitor.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. La 1 ianuarie 2020 intră în vigoare proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an. Asta după ce astăzi, deputații au votat proiectul în a doua lectură.

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Societate
Pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor primi de la stat un suport de 700 de lei

Astfel, pensiile vor fi indexate la 1 aprilie și la 1 octombrie.

Potrivit legii, „indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență”.

Totodată, legea prevede că modalitățile noi de indexare vor fi atribuite și militarilor, dar și persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Pensii mai mari din 2020 – Iată ce prevede inițiativa șefului statului - Video>>>

Autorii proiectului menționează că indexarea va genera și creșterea alocațiilor pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru persoanele vârstnice.

La începutul anului 2019, la Casa Națională de Asigurări Sociale erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii.

Fluxul de știri
0