Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când va fi finalizată construcția gazoductului Iași-Chișinău: Ce spune premierul Chicu

Abonare
Republica Moldova speră că lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău se vor încheia în anul 2020.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova va face totul pentru a grăbi construcția gazoductului Iași-Chișinău și darea lui în folosință până în anul 2020, ceea ce va spori securitatea energetică a țării, a declarat premierul moldovean Ion Chicu, într-un interviu pentru RIA Novosti.

“Acum toți vorbesc despre construcția gazoductului Iași-Unghei-Chișinău, noi vrem ca acesta să fie finalizat cât mai curând. Sper că anul viitor acest obiect va fi dat în folosință. Guvernul va face tot ce-i stă în puteri pentru a construi o rută alternativă anul viitor, sper că acest lucru va spori securitatea noastră energetică”, a spus Chicu.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Când vom cunoaște dacă Republica Moldova va primi în 2020 gaze prin Ucraina
În același timp, premierul a menționat că gazoductul din România nu are capacitatea de a acoperi necesitățile Republicii Moldova în proporție de 100%, însă acesta poate fi util în situații critice.

La sfârșitul lunii mai 2015, șefii guvernelor Republicii Moldova și României au semnat un memorandum pentru realizarea proiectelor de unificare a rețelelor de transport de gaz și electricitate ale celor două țări. Documentul prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Ceremonia oficială de lansare a construcției a avut loc în februarie 2019, iar lucrările propriu-zise au început în mai.

În prezent, Republica Moldova achiziționează gaz de la compania Gazprom conform unui contract semnat în 2008, iar prețurile se formează în funcție de prețurile la petrol pe piețele internaționale. Contractul este prelungit anual.

Fluxul de știri
0