Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vor costa brazii naturali în acest an: Precizări de la Agenția ”Moldsilva”

© Sputnik / Miroslav RotariBrazi
Brazi  - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an vor fi comercializați peste 50 de mii de brazi pe întreg teritoriul țării. Un Pom de Crăciun va ajunge să coste până la câteva sute de lei.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins întreaga țară. Orașele au fost decorate cu luminițe, iar Pomii de Crăciun au fost deja împodobiți. Luna decembrie este perioada de foc pentru moldoveni, întrucât trebuie să-și decoreze casa pentru sărbători, să împodobească bradul și să pregătească meniul pentru masa de sărbătoare.

Inaugurarea Târgului de Crăciun 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Anul Nou pe vechi: semnificație, istorie, obiceiuri, tradiții

Cei care preferă pomii artificiali au reușit să-i împodobească încă la începutul lunii decembrie, cei care își doresc ca în case să miroase a brad de sărbători, îl vor împodobi în ajunul evenimentului pentru că altfel ar putea să se scuture acele. În piețe există deja un sortiment bogat de brazi naturali. Potrivit Agenţiei „Moldsilva”, în acest an vor fi comercializați peste 52 de mii de arbori.

În data de 3 decembrie, reprezentanții întreprinderilor silvice subordonate Agenției "Moldsilva" au pregătit Pomii de Crăciun pentru comercializare. Astfel, din numărul total al coniferelor propuse spre vânzare, molidul constituie - 48 289 de bucăți, iar pinul – 3727 de bucăți. Totodată, vor fi comercializate și  6072 de crenguțe. 

Potrivit Agenției "Moldsilva", cei mai mulți brazi vor putea fi găsiți în piețele din Strășeni, Nisporeni, Edineț, Călărași, Tighina și Hâncești. Înălțimea Pomilor de Crăciun variază între un metru și 4 metri. Cei mai mulți sunt de 1,0-1.5 de metri -  23501 de bucăți; 1,5-2 de metri - 19604 de bucăți.  

Prețul pinului, la întreprinderile silvice subordonate Agenției "Moldsilva", pornește de la 56 de lei pentru un metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei pentru un metru, iar cei care optează pentru crengi de brad vor trebui să achite 8 lei pentru o bucată. 

Bradul de Crăciun - Sputnik Moldova
Societate
Feerie pe străzile Chișinăului: Bradul de Crăciun a fost inaugurat - Video

Pentru Pomii de Crăciun care au o înălțime mai mare de șase metri se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă la prețurile menționate.

Agenţia „Moldsilva” reiterează că persoanele care vor tăia ilicit arborii de rășinoase, inclusiv  molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi riscă să fie sancționați conform prevederilor legale. Persoanele fizice riscă amenzi până la 2500 de lei, iar persoanele juridice riscă până la 25 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității.

Tradițional, în această perioadă este intensificată paza pădurilor, fiind organizate sistematic raiduri cu implicarea angajaților întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Fluxul de știri
0