Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anul Nou pe vechi: semnificație, istorie, obiceiuri, tradiții

© SputnikInaugurarea Târgului de Crăciun 2020
Inaugurarea Târgului de Crăciun 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Cum și când a apărut Anul Nou pe vechi și de ce este sărbătorit în mai multe țări din spațiul postsovietic.

An de an, generații la rând se adună în jurul mesei pentru a întâmpina Anul Nou pe vechi, fără să se întrebe care este istoria acestei sărbători.

Pentru mulți credincioși, care țin postul Crăciunului, Anul Nou pe vechi este o ocazie fericită de a sărbători din plin sosirea Anului Nou.

Cum și când a apărut această sărbătoare și de ce în Rusia și în multe alte țări se sărbătorește Anul Nou pe vechi?

Istoria și semnificația

Anul Nou pe vechi care este sărbătorit neoficial a apărut odată cu schimbarea calendarului oficial. Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creștinilor ortodocși a apărut când unii credincioși au refuzat să adopte calendarul Gregorian și l-au menținut pe cel Iulian.

Până în secolul XV, în Rusia nu a existat o dată unică de sărbătorire a Anului Nou. Unii sărbătoreau toamna, iar alții primăvara. Abia în anul 1492, începutul Anului Nou în Rusia a fost declarată data de 1 septembrie.

În decembrie 1699, prin ucazul lui Petru I, Anul Nou a fost trecut pe 1 ianuarie (stil vechi). Drept urmare, anul 1700 a sosit în Rusia peste patru luni.

În secolul XVIII, practic, toate țările Europei au trecut la calendarul gregorian, eliminând din calendar câteva zile de prisos. Rusia, care la începutul secolului XX continua să se țină de calendarul iulian, rămânea în urmă față de Europa tocmai cu 13 zile.

Bolșevicii au decis să „ajungă din urmă” Lumea Veche și, în anul 1918, au anulat prin decret necorespunderea calendarelor. Ca urmare, data de 14 ianuarie – ziua Sf. Vasile – s-a pomenit a fi Anul Nou pe vechi.

Biserica Ortodoxă Rusă continuă să întâmpine Anul Nou, Crăciunul și alte sărbători creștine după calendarul Iulian. Din cauza acestei diferențe calendaristice rușii menționează de două ori Anul Nou: pe stil nou și pe stil vechi.

Apropo, Anul Nou pe nou cade în postul Crăciunului pe stil vechi care se încheie pe 7 ianuarie. De aceea, evident, pentru mulți ortodocși care au postit, Anul Nou pe vechi are o semnificație aparte, deoarece numai după ce a trecut postul ei pot petrece în toată legea.

Cu toate acestea, deși această zi nu este, cu părere de rău, declarată de odihnă, popularitatea Anului Nou pe vechi crește cu fiecare an.

În care țări este sărbătorit Anul Nou pe vechi

Obiceiul de a sărbători Anul Nou pe vechi se păstrează în țările din spațiul postsovietic, dar și în diferite colțuri ale Planetei.

Locuitorii din fosta Iugoslavie sărbătoresc de două ori Anul Nou, deoarece slujitorii bisericii respectă calendarul iulian.

În Tunisia, Maroc și Algeria există un obicei asemănător. În urma numeroaselor devieri și erori calendaristice, Anul Nou pe vechi este menționat pe 12 ianuarie.

În unele zone din Suedia și România noaptea spre 14 ianuarie este considerată una de poveste. Tot în această noapte se strâng în jurul mesei de sărbătoare și grecii. În partea de Vest a Marii Britanii, pentru o comunitate mică din Wells Anul Nou pe vechi este sărbătoarea bunei vecinătăți și a „ușilor deschise”.  

Până la urmă, a întâmpina Anul Nou de două ori pe an este un prilej minunat de a te întruni încă o dată împreună cu toată familia și prietenii și de a petrece în jurul mesei de sărbătoare.

Fluxul de știri
0