Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avertizarea Bisericii Ruse în legătură cu proiectul de lege privind violența domestică

© Fotolia / Robert KneschkeСемья
Семья - Sputnik Moldova
Abonare
Biserica Ortodoxă Rusă critică proiectul de lege cu privire la prevenirea violenței domestice, propus de deputați și senatori ruși.

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Proiectul de lege cu privire la prevenirea violenței domestice în forma lui actuală este incompatibil cu valorile tradiționale spirituale și morale și are „o orientare împotriva instituției familiei”, se spune într-o declarație a comisiei patriarhale pentru problema familiei, protecției maternității și copilăriei.

Anterior, pe site-ul Consiliului Federației a fost publicat un proiect de lege, elaborat de senatori și deputați. Proiectul de lege “cu privire la modificarea articolului 20 al Codului de Procedură Penală al Federației Ruse” a fost elaborat într-un pachet cu proiectele federale de lege “cu privire la prevenirea violenței domestice și în familie în Federația Rusă” și “cu privire la modificarea Codului de Procedură Civilă a Federației Ruse în capitolul profilaxiei violenței domestice și în familie”.

“Proiectul de lege conține grave defecte conceptuale, care îl fac incompatibil cu valorile tradiționale spirituale și morale rusești. În special, acesta are o orientare vădit ostilă familiei, reducând drepturile și libertățile oamenilor care au ales o viață de familie, nașterea și educarea copiilor, spre deosebire de alții. Împovărând familiștii și părinții, proiectul de lege introduce, de facto, o pedeapsă pentru viața de familie”, se arată în declarația comisiei, publicată pe site-ul ei oficial.

Biserica Ortodoxă Rusă consideră că o astfel de abordare este cu totul stranie în situația în care „la nivel înalt se fac declarații despre necesitatea rezolvării problemelor demografice, stimularea natalității, protecția și consolidarea familiei, renașterea valorilor tradiționale ale familiei”.

Femeile de la sate din Rusia vor munci mai puțin - Sputnik Moldova
Rusia
Lege semnată de Putin: Femeile de la sate din Rusia vor munci mai puțin

În opinia comisiei patriarhale de profil, proiectul de lege propus creează condițiile pentru provocarea unor conflicte în interiorul familiei, în special “războaiele divorțului”. În cazul adoptării proiectului de lege, menționează Biserica, fiecare va putea face uz în orice moment, împotriva persoanelor apropiate, de oportunitățile sistemului de “profilaxie a violenței domestice și în familie”, fără a avea un temei real.

“Într-o astfel de situație, relațiile interpersonale nu se vor baza pe încredere și ajutorului reciproc, nu pe dragoste și respect, ci pe frica unuia față de altul și pe suspiciune. Tot ce se spune sau se face în familie, între persoanele apropiate, în orice moment poate fi utilizat de unul împotriva altuia”, a declarat Comisia. O astfel de situație, subliniază autorii declarației, este una distructivă pentru viața de familie și valorile tradiționale spiritual-morale ale familiei.

“În combinație cu normele existente în legislația rusească (dintre care unele nu sunt perfecte), proiectul de lege creează noi posibilități pentru îndepărtarea arbitrară a părinților de la educarea copiilor, despărțirea copiilor și părinților”, se arată în declarație.

Și Patriarhul Rusiei Kiril  s-a pronunțat miercuri în legătură cu acest proiect de lege, pe care l-a calificat drept ”periculos” pentru viața de familie. Menționând că, fără îndoială, violența în familie este inadmisibilă, Patriarhul a subliniat  că există un pericol în actualele tendințe, inclusiv în domeniul legislativ, încercându-se legalizarea intruziunii unor persoane străine în viaţa familială sub pretextul luptei împotriva unor probleme de familie. Patriarhul Kiril a atenționat că astfel de chestiuni trebuie tratate cu multă prudență.

Fluxul de știri
0