Direcții divergente la Summit-ul NATO: Cum s-au poziționat Trump și Macron

© REUTERS / POOL / Ludovic Marin Donald Trump și Emmanuel Macron la Summitul NATO
 Donald Trump și Emmanuel Macron la Summitul NATO - Sputnik Moldova
Abonare
Emmanuel Macron nu renunță: pentru președintele francez NATO este în ”moarte cerebrală”, în timp ce Donald Trump le-a cerut iarăși bani aliaților.

BRUXELLES, 4 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. Trump şi Macron s-au întâlnit ieri la reşedinţa ambasadorului american la Londra, înaintea începerii summitului NATO şi au susţinut acolo o conferinţă de presă comună.

Президент РФ Владимир Путин и президент Франции Эммануэль Макрон во время встречи в резиденции президента Франции Форт Брегансон - Sputnik Moldova
Jubileu, cu un NATO în moarte cerebrală: Ce are de câștigat Rusia - Detalii

În timp ce preşedintele american a insistat din nou ca aliaţii să contribuie financiar mai mult pentru apărare, menţionând că va aborda acest subiect şi cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească ''doar despre bani'', ci şi despre o ''strategie clară'' asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

Întrebat de un jurnalist american dacă estimează că Franţa ar trebui să facă mai mult pentru a-şi repatria cetăţenii combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI), Trump a spus că îl lasă pe Macron să răspundă, întrebându-l la rândul său pe un ton şoptit dacă ar dori ''nişte combatanţi SI drăguţi''.

Preşedintele francez a dat un răspuns elaborat, în care a menţionat că luptătorii străini veniţi din ţări europene reprezintă o minoritate în rândul trupelor SI şi că nu ar fi de ajutor să ne concentrăm asupra lor în locul problemei de ansamblu. Macron a precizat că prioritatea sa este să încheie războiul împotriva grupării jihadiste.

''De aceea el este un mare politician, pentru că acesta este unul dintre cele mai mari non-răspunsuri pe care le-am auzit, şi este OK'', a comentat Trump declaraţia lui Macron.

Președintele francez a reluat afirmaţia conform căreia NATO este în ''moarte cerebrală'', o sintagmă care face valuri în presa internațională încă de la prima ei emitere în spațiul public.  Dar Trump, care a atacat anterior această declarație, a vrut să fie mai conciliant de această dată:

''Am făcut multe lucruri împreună ca parteneri. Ţările noastre au fost partenere în multe acţiuni, inclusiv unele care privesc radicalismul islamic şi mereu s-au încheiat bine'', a spus Trump, lăudând mai ales rezultatele lui Macron în Africa, cu trimitere la combaterea terorismului în Mali.

Macron cere dialog cu Rusia

Recep Tayyip Erdogan  - Sputnik Moldova
Erdogan anunță când se va încheia livrarea S-400 în Turcia, sisteme care ”vor întări NATO”
Președintele Macron a cerut să se stabilească cu Rusia un dialog strategic ''fară naivitate'' pentru a reduce stările conflictuale cu această ţară, dar cu o ''precondiţie'', şi anume soluţionarea crizei dintre Rusia şi Ucraina.

Cât despre taxarea giganţilor internetului, un alt subiect de dispută între Paris şi Washington, acesta din urmă ameninţând că va suprataxa produsele cu specific francez ca represalii, cei doi preşedinţi au apreciat că acest conflict comercial poate fi soluţionat.

''Avem un diferend minor. Cred că-l vom putea depăşi'', a spus Trump, iar Macron a confirmat: ''Cred că vom putea rezolva această situaţie cu preşedintele Trump'', a fost opinia președintelui francez.
Fluxul de știri
0