Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ieșirea lui Filat din pușcărie va agita spiritele pe ”dreapta politică”

© Sputnik / Dubinsky DmitryАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Armen Gasparean consideră că eliberarea din detenție a fostului lider PLDM ar putea acutiza rivalitatea între partidele de dreapta din Moldova.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Eventuala revenire a lui Vladimir Filat în politica moldovenească va impulsiona rivalitatea între partidele de dreapta și va acutiza lupta pentru potențialii alegători, consideră politologul și publicistul Armen Gasparean. Dacă Filat se va include iarăși în activitatea politică, acest lucru ”va agita spiritele pe segmentul politic de dreapta”, a declarat politologul într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova.

Игорь Додон Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
În exclusivitate: Prima reacție a lui Igor Dodon, după eliberarea lui Vlad Filat

În opinia lui Gasparean, implicarea în politică a fostului lider liberal-democrat ar putea juca și un anumit rol pozitiv.

”Atunci când există o concurență politică sănătoasă, întâi de toate o concurență a ideilor, din asta au de câștigat toți. În primul rând, însuși sistemul politic pentru că, nu este un secret, în epoca lui Plahotniuc în Moldova nu se prea putea vorbi de o concurență a ideilor politice”, a menționat expertul.

Gasparean a caracterizat situația creată pe segmentul de dreapta al eșichierului politic ca pe o ”stagnare a ideilor”. Expertul consideră că această situație caracteristică regimului lui Plahotniuc este nocivă pentru toate forțele politice din Moldova.

”De pe timpul ideilor ”luminate” ale lui Mihai Ghimpu cum că Moldova nu are în general nevoie de statalitate, ci ar trebui ca totul să se contopească pe deplin cu România, nu am mai văzut pe segmentul conservator-naționalist de dreapta anumite mișcări cât de cât relevante”, a specificat expertul.

Gasparean a subliniat că decizia cu privire la eliberarea lui Filat a fost luată în preajma anului 2020, când în Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale.

”Nu poate fi exclusă nici eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, deși nu ne-am dori să se întâmple acest lucru. Alegerile anticipate nu înseamnă doar cheltuieli bugetare enorme, ci și iminența unei crize politice interne”, a constatat expertul.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
Unde s-a dus Vlad Filat după ce a fost eliberat din penitenciar

Vlad Filat a fost eliberat „condiționat, înainte de termen” pe 3 decembrie, conform deciziei Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a făcut trimitere la articolul 91 din Codul Penal.

Amintim că în data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Ex-premierul, reținut pe 15 octombrie 2015, imediat după ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat, a fost condamnat, pe 27 iunie 2016, la 9 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat în seara de 3 decembrie, la un briefing, că are mai multe suspiciuni că eliberarea lui Vlad Filat a fost făcută cu grave încălcări ale legislației.

Ministrul Justiției a declarat că-i va cere explicații conducerii Administrației de Stat a Penitenciarelor cu referire la temeiul expedierii demersului de eliberare a fostului premier, pentru a vedea dacă acesta este suficient de întemeiat și dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor legale.

Fluxul de știri
0