Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine l-a eliberat pe Filat din închisoare - ce spune ministrul Justiției

© Sputnik / Rodion ProcaФадей Нагачевский
Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Suprem de Securitate a discutat astăzi și cazul eliberării lui Vlad Filat din închisoare, înainte de termen. Cu precizări a ieșit în fața presei ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Eliberarea ex-premierului Vlad Filat din închisoare pe 3 decembrie a fost unul dintre subiectele discutate de Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat astăzi în ședință de președintele Igor Dodon.

Ședința CSS continuă la această oră, iar în fața presei a ieșit cu declarații ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Cine și-ar fi dorit eliberarea lui Filat? „Eu nu vreau să speculez”, a răspuns Fadei Nagacevschi. Ministrul Justiției a adăugat că, în primul rând, îl interesează cum a funcționat Legea, dacă nu au fost admise abuzuri.  

„Apar foarte și foarte multe suspiciuni. Noi vrem să înțelegem cum s-a ajuns la această situație”, a spus ministrul Justiției despre discuțiile din cadrul CSS referitoare la punerea lui Filat în libertate înainte de termen.

Армен Гаспарян - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Ieșirea lui Filat din pușcărie va agita spiritele pe ”dreapta politică”

Nici ministrul Justiției, nici mass-media n-a fost informată că Vlad Filat urmează să fie eliberat, a subliniat Fadei Nagacevschi.

Ministrul Justiției a declarat că, din informațiile pe care le deține, rezultă că instanța de judecată i-a redus de două ori anul acesta termenul de detenție lui Vlad Filat, pentru „condițiile inumane de detenție” în Penitenciarul 13. Prima reducere a pedepsei a fost decisă pe 30 iulie de Judecătoria Chișinău, iar a doua – toamna.

Pe 12 noiembrie 2019, anume „în ziua căderii Guvernului”, a subliniat Fadei Nagacevschi, șeful Penitenciarului nr. 13 a depus un demers către Judecătoria Centru pentru eliberarea condiționată a lui Filat, înainte de termen.

Motivația din demers a fost că Vlad Filat a stat în închisoare „mai mult de 2/3 din termen”. Aceasta, deși termenul la care a fost condamnat Filat era de 9 ani, iar cei 4 ani de detenție ispășiți de ex-premier nu constituie 2/3 din 9 ani, a subliniat Fadei Nagacevschi.

Игорь Додон Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
În exclusivitate: Prima reacție a lui Igor Dodon, după eliberarea lui Vlad Filat

La baza demersului șefului Penitenciarului către Judecătoria Chișinău stă un proces verbal al unei comisii speciale compusă din 11 persoane, Componența comisiei a fost modificată la 19, 21 august, apoi la 13 septembrie 2019, a declarat ministrul Justiției.

Din comisia respectivă fac parte Andrei Saracuța, Victor Vladicescu, Victor Munteanu, Viorel Vâlcu, Cristina Ușurel ș.a., a precizat ministrul Justiției, la solicitarea jurnaliștilor.

Fluxul de știri
0