Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce ne așteaptă în 2020: O spune premierul Chicu

© Sputnik / Miroslav RotariPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Sunt două scenarii în problema alimentării cu gaze naturale a Republicii Moldova: unul pesimist și altul optimist. Prim-ministrul moldovean, Ion Chicu, a prezentat care tabloul.   

CHISINAU, 4 dec – Sputnik. Premierul Ion Chicu a spus că autoritățile moldovene au câteva scenarii de rezervă pentru a asigura țara cu gaze după 1 ianuarie 2020, în cazul în care Kievul și Moscova nu se vor înțelege privind tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina.  

„Noi continuăm să sperăm că Republica Moldova, după 1 ianuarie 2020, va continua să fie alimentată cu gaze naturale pe itinerarul tradițional, adică tranzitând Ucraina. Și la prețul pe care noi am reușit să-l convenim la Moscova – 172-173 de dolari pentru mie de metri cubi. Acum Moldova plătește în medie 230 de dolari pentru mie de metri cubi”, a declarat Chicu la un post de televiziune local.

El însă a precizat că, chiar dacă autoritățile de la Chișinău pledează pentru menținerea itinerarului inițial de livrare a gazelor naturale, ele oricum elaborează scenarii de alternativă.

"Potrivit primului scenariu, gaze naturale ar urma să fie livrate de Gazprom și să ajungă la hotarul Republicii Moldova prin Turkish Stream, prin Bulgaria, România – traseul transbalcanic. Pentru acest gaz Moldova va achita 172-172 de dolari pentru mie de metri cubi, indiferent de lungimea traseului de livrare. Asta este înțelegerea", a menționat Chicu.

Mai există un scenariu. Este vorba despre procurarea gazelor naturale de către compania Moldovagaz de la alți operatori din Ucraina sau din Europa în caz că nu se va putea procura gaz nici pe calea tranzitării Ucrainei, nici pe direcția Turkish Stream. 

Rusia, gaze - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Federația Rusă devine un „jucător global” în producția de gaz natural lichefiat

“Pentru acest caz noi am adoptat astăzi la Guvern o hotărâre privind acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare privind acordarea garanțiilor Republicii Moldova, dacă în perioada de vârf, ianuarie-februarie, țara va procura un volum mare de gaze, ca să avem susținere financiară. Noi vom achita consumul bineînțeles, dar avem temerea ca operatorii care îl vor livra să nu solicite ca achitarea să aibă loc imediat (în avans, nu după ce ajunge la consumatorul final și acesta plătește facturile – n.n.)", a declarat Chicu.

“Mai există și al treilea scenariu, care, potrivit premierului, este cel mai nedorit. Timp de 40-50 de zile noi putem să asigurăm Chișinăul cu energie electrică din contul rezervelor proprii de păcură”, a precizat premierul.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, și-a exprimat însă speranța că până la asta nu se va ajunge.

Fluxul de știri
0