Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premiul "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator": Cine este câștigătoarea

© Sputnik / Miroslav RotariAlina Trofim
Alina Trofim - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de proiecte au fost prezentate la cea de-a XVI-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate "INFOINVENT 2019". Iată cine s-a învrednicit cu premiul "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator".
Premiul "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator": Cine este câștigătoarea

La expoziție au participat aproximativ 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Belarus, Polonia, Italia, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, Franța etc., care au prezentat la standurile expoziționale peste 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte de inovare și de transfer tehnologic ș.a.

Infoinvent - Sputnik Moldova
"INFOINVENT 2019: Expoziție internațională la Chișinău

Potrivit Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în cadrul festivității de premiere, Comisia de Experți și Juriul Expoziției, în urma evaluării celor aproximativ peste 400 de lucrări expuse la standuri, a acordat mai multe distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

Premiul AGEPI "Cea mai bună invenție creată de o femeie inventator", la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim pentru ciclul de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei.

"În subconștientul meu, mă așteptăm la asemenea apreciere. Am muncit mult ca să obțin acest rezultat îmbucurător pentru mine", a declarat pentru Sputnik cercetătoarea.

Alina Trofim a fost premiată pentru diversele experimente în urma cărora a obținut o serie de cianobacterii pe care le implementează acum cu succes în agricultură pentru îmbogățirea solului cu azot, stimularea creșterii plantelor de cultură și a recoltei. Totodată, cercetătoarea a observat că cianobacteriile obținute pot fi utilizate cu încredere în industria cosmetică. Acestea conțin substanțe uimitoare ce oferă beneficii reale pentru piele și au un efect antirid.

"Mai mult, acestea pot opri și dezvoltarea cancerului", a subliniat Trofim.

Expoziția "INFOINVENT 2019" s-a desfășurat în perioada 20-23 noiembrie curent. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Centrul Internațional de Expoziții "Moldexpo", în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare, cu suportul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și Oficiului European de Brevete.

Fluxul de știri
0