Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia dezvoltă o nouă modalitate de transmitere a datelor prin atmosferă

© Sputnik / Юрий Стрелец / Accesați arhiva multimediaРабота лаборатории лазерных измерений в Институте систем обработки изображений РАН в Самаре
Работа лаборатории лазерных измерений в Институте систем обработки изображений РАН в Самаре - Sputnik Moldova
Abonare
Cercetătorii ruși au dezvoltat o nouă metodă de creare a elementelor optice pentru îmbunătățirea dispozitivelor bazate pe fascicul laser pentru transmiterea datelor în atmosferă și a dispozitivelor biomedicale. Rezultatele cercetării au fost publicate în Optics Express.

BUCUREŞTI, 28 nov – Sputnik, Doina Crainic. Oamenii de știință de la Universitatea Samara au dezvoltat o nouă abordare în crearea de metasuprafeţe, în colaborare cu colegii de la Academia Rusă de Științe. Scopul este crearea de elemente optice pentru dispozitive capabile să controleze polarizarea și faza undelor electromagnetice, potrivit Sputnik France.

Oameni - imagine simbol - Sputnik Moldova
Alarmant: Milioane de oameni sunt în pericol – Ce se va întâmpla cu populaţia lumii

De asemenea, prin această abordare se urmăreşte crearea de câmpuri de lumină cu proprietăți ne-explorate până acum, inclusiv fascicule laser unice, după cum arată rezultatele cercetărilor științifice publicate în revista Optics Express

Potrivit cercetătorilor, metasuprafeţele de ordin superior asigură un flux de energie invers semnificativ. Cu alte cuvinte, fasciculele laser formate prin elemente polarizante rezistă în interferențele care rezultă din transmiterea informațiilor în diverse medii turbulente, cum este atmosfera Pământului.

„Prin utilizarea metasuprafeţelor dezvoltate, este posibilă crearea de fascicule laser speciale care vor fi mai rezistente la interferențele din atmosferă, de exemplu, în condiţii de vânt, ceață, ploaie. Astfel, datele pot fi transmise pe o distanță mai mare, cu mai puține pierderi”, a spus Sergey Degtyarev, coautor al studiului și cercetător la Institutul de Sisteme de procesare a imaginilor la Academia de Științe a Rusiei.

În plus, potrivit experților, prin combinarea unui polarizator și a unui concentrator în același element, este posibilă crearea unui flux de energie inversă mai mare lângă axa optică. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea pensetei optice, în operaţiuni de tăiere și gravare cu laser în scopuri biologice și medicale.

Fluxul de știri
0