CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Potrivit unui studiu al organizaţiei Climat Central, publicat în revista științifică Nature Communication, până la sfârșitul secolului 21 apa oceanelor lumii ar putea acoperi regiuni unde trăiesc între 340 și 480 de milioane de oameni, informează dcbusiness.ro.
Această estimare este de aproape trei ori mai mare decât rezultatele precedentelor prognoze. Estimările anterioare s-au bazat pe datele obținute de la sateliții NASA la nivelul solului. O analiză mai atentă a scos însă în evidență greșeli majore în evaluări. Aparatele NASA nu ţinut cont de faptul că pe suprafața Pământului sunt obiecte înalte, precum copaci sau imobile, care nu pot fi identificate ca puncte la sol.
„Rezultatele studiului nostru arată că, în zonele de risc, periculoase, trăiesc mult mai mulți oameni decât ne-am imaginat”, a explicat unul dintre autorii articolului, Benjamin Strauss.
Pentru a corecta inxactitățile estimărilor anterioare, oamenii de știință de la Climat Central au folosit rețeaua neuronică - un algoritm care copiază principiul de funcționare a creierului uman. Rețeaua neuronică a eliminat copacii, poduri, clădiri și alte obstacole din peisaj, lăsând suprafața Terrei pustie.
Oamenii de ştiinţă spun că dacă țările lumii vor reuși să limiteze creșterea temperaturilor globale cu doar 2 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială, apelele Oceanului mondial vor inunda teritorii locuite acum de 360 milioane de oameni, conform unui scenariu moderat, chiar optimist. Cel pesimit vorbește despre 480 de milioane de oameni, care vor fi nevoiți să se multe în alte zone, sigure.