Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii cu burtă devin automat suspecți în vamă: Motivul te va uimi – Video, Foto

© Sputnik / Мирослав РотарьMaraton în Chișinău
Maraton în Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii cu burtă n-ar trebui să fie surprinși dacă la trecerea prin vamă vor fi priviți cu o atenție mai deosebită sau dacă li se va cere să răspundă la mai multe întrebări. Acestea fac parte din măsurile de combatere a contrabandei.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Utilizatorilor moldoveni de pe o rețea de socializare a început să le fie afișată în această toamnă publicitatea unui magazin online la niște accesorii deloc obișnuite: borsete ce imită burțile bărbătești.

Magazinul propune mai multe versiuni de asemenea burți, care pot fi alese în funcție de culoarea pielii și constituția corpului.  

Contrabandiștii cumpără de obicei asemenea burți. Și dacă există oferta producătorului, înseamnă că există și cererea.  

Organele de drept de pe mapamond cunosc și combat o metodă de contrabandă înrudită – prin simularea gravidității la femei.

S-a întâmplat ca moldovenii să utilizeze burți false pentru contrabandă? Deocamdată n-au fost înregistrate asemenea cazuri la frontiera Republicii Moldova, au afirmat, solicitate de reporterul Sputnik, surse din Serviciul Securitate aeronautică aeroportuară și de la serviciile de presă ale Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal.

Potrivit surselor din Serviciul Securitate aeronautică aeroportuară, contrabandiștii n-ar reuși să treacă prin Aeroport cu asemenea burți false, datorită controlului corporal riguros.

Poliția de Frontieră - Sputnik Moldova
Societate
Șef din Poliția de Frontieră, implicat în contrabandă cu țigări peste Prut - Video

Pasagerii trenurilor și transportului auto nu sunt însă verificați la fel de minuțios la traversarea frontierei. Teoretic, un contrabandist ar putea intra sau ieși din țară cu o burtă falsă umplută cu țigări sau metale și pietre prețioase, de exemplu.

Olesea Pușcașu, de la Serviciul de presă al Serviciului Vamal, după consultări cu responsabili din cadrul instituției, a declarat pentru Sputnik că nu au fost constatate tentative de acest fel.

Un răspuns asemănător, despre neînregistrarea unor cazuri de contrabandă prin respectiva metodă, ne-a oferit și Raisa Novițchi, de la Serviciul de presă al Poliției de Frontieră.

Raisa Novițchi a subliniat că polițiștii de frontieră procedează la verificarea suplimentară a unor persoane ce trec prin vamă doar dacă le apar suspiciuni sau dacă dețin informații cu privire la tentative de contrabandă.

În cazul Republicii Moldova, contrabandiștii apelează la metode clasice: fixează obiectele pe corp cu bandă adezivă, le ascund în ciorapi sau în lenjeria intimă.

Borsetele ce imită burțile au fost luate în vizor de autoritățile moldovenești. Din acest motiv, bărbații cu burtă n-ar trebui să fie surprinși dacă la trecerea prin vamă vor fi priviți cu o atenție mai deosebită sau dacă li se va cere să răspundă la mai multe întrebări.

Fluxul de știri
0