Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, invadată de produse agricole de import: Ce spune ministrul Agriculturii

© Sputnik / Miroslav RotariIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele agricole de import câștigă tot mai mult teren pe rafturile magazinelor din Republica Moldova, în timp ce producătorii autohtoni rămân cu recolta în depozite sau o vând companiilor de procesare la un preț derizoriu.

CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre expansiunea produselor agricole de import și subminarea producătorilor autohtoni. Oficialul susține că ponderea produselor agricole de import este net superioară cantității de produse agricole moldovenești care ajung să fie comercializate în străinătate.

”Noi acum importăm de două ori mai multe produse agroalimentare decât exportăm. În 2009-2010 era invers. Suntem practic invadați de produse de import. Vom crea condiții pentru ca producătorii autohtoni să aibă unde comercializa marfa. Noi trebuie să ne protejăm producătorul. Statul trebuie să le creeze condiții și nu bariere”, a declarat Ion Perju.

Agricultura - Sputnik Moldova
Oameni de afaceri din Rusia, interesați de colaborări în agricultură cu moldovenii
Oficialul a menționat că, în cadrul vizitei întreprinse săptămâna trecută la Moscova, a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de resort din Federația Rusă, care au acceptat extinderea listei producătorilor moldoveni cu drept de export în această țară. 

”Produsele noastre sunt așteptate în regiunile Federației Ruse. În august, la solicitarea președintelui Igor Dodon, în Moldova au venit inspectori ruși de la Rospotrebnadzor și au verificat 500 de companii care vor să exporte în Rusia. Suntem în așteptarea rezultatului final. Poate până la anul nou vom exporta în cantități mai mari”, a declarat Ion Perju.

Ministrului Agriculturii spulberă mitul: Câte mere exportă Moldova în UE în realitate>>>

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că Legea privind comerțul intern, care prevede că 50% dintre produsele de pe rafturile magazinelor trebuie să fie autohtone, va fi adoptată în scurt timp în lectură finală.

Fluxul de știri
0