Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sputnik Estonia acuză autoritățile estoniene de presiuni

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Accesați arhiva multimediaSputnik
Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Estonia acuză autoritățile din țara respectivă de împiedicarea activității grupului de presă prin exercitarea presiunilor asupra jurnaliștilor și blocarea premeditată a conturilor bancare .

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Autoritățile Estoniei încearcă în mod deliberat să scoată Agenția “Rossiya Segodnya” din țară, în timp ce majoritatea angajaților sunt cetățeni ai acestei țări. Pe lângă presiunile exercitate asupra jurnaliștilor, au devenit tot mai frecvente imixtiunile financiare în activitatea grupului media, anunță serviciul de presă al agenției.

Adjunctul redactorului-șef al AIȘ „Rossia segodnia” Andrei Blagodîrenko - Sputnik Moldova
Blagodîrenko, despre "specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia

“La sfârșitul lunii octombrie 2019, filialele estoniene ale grupurilor bancare internaționale au înghețat transferurile salariilor de la Agenția Internațională “Rossiya Segonya” către angajații Sputnik Estonia, plățile impozitelor și plățile pentru arenda oficiului. Alte structuri bancare din Estonia, cărora li s-a adresat agenția, de asemenea au refuzată să efectueze aceste operațiuni, în ciuda faptului că în cei patru ani de activitate a Agenției Sputnik în Estonia transferurile bancare nu au trezit suspiciuni băncilor locale”, spune comunicatul.

Se menționează că inițiatorul presiunilor asupra structurilor bancare și a Sputnik Estonia este Biroul de date cu privire la spălarea banilor (RAB) al Departamentului Poliție și Control la frontieră al Republicii Estonia.

“În prezent, toate tranzacțiile Agenției Internaționale de Presă Rossiya Segodnya către contrapărțile ei de pe teritoriul Estoniei (salariile angajaților, impozitele, plata pentru arendă) sunt blocate și înghețate pe conturile corespondente ale băncilor locale – nu sunt transferate pe conturile contrapărților și nu sunt returnați Agenției Internaționale de Presă Rossiya Segodnya. Proprietarul biroului Sputnik din Tallin a informat conducătorul redacției că actualul contract de arendă va fi reziliat unilateral”, a explicat serviciul de presă al Agenției.

Estonia este singurul stat baltic în care se află o redacție și un oficiu al Agenției de Presă și Radio Sputnik. Colectivul este constituit din 35 de persoane, dintre care 33 sunt cetățeni ai Estoniei, care activează în baza unui contract de muncă semnat cu Agenția de Presă „Rossiya Segodnya”. Agenția contribuie lunar la bugetul de stat al Estoniei cu 30 de mii euro.

Fluxul de știri
0