Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Blagodîrenko, despre "specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia

© © SputnikAdjunctul redactorului-șef al AIȘ „Rossia segodnia” Andrei Blagodîrenko
Adjunctul redactorului-șef al AIȘ „Rossia segodnia” Andrei Blagodîrenko - Sputnik Moldova
Abonare
Despre greutățile pe care le întâmpină angajații Sputnik Estonia în raport cu autoritățile estoniene, aflați de la redactorul-șef adjunct al Agenției și Radio Sputnik, Andrei Blagodîrenko.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Obstacolele puse de autoritățile estoniene redacției Sputnik Estonia, care își desfășoară activitatea în Tallinn, ar putea fi parte a unui nou val de sancțiuni, consideră redactorul-șef adjunct al agenției și Radio Sputnik Adrei Blagodîrenko.

Vizita lui Zelenski ar fi afectat activitatea Sputnik

Blagodîrenko și-a spus punctul de vedere în cadrul emisiunii "Своя правда" (Propriul adevăr - n.r.), realizată la postul de televiziune NTV. El a atras atenția asupra faptului că evenimentele legate de activitatea redacției Sputnik în Țările Baltice nu sunt deloc întâmplătoare și ar putea fi legate inclusiv de vizita președintelui Ucrainei Vladimir Zelenscki în Estonia și Эстонию и Lituania, comunică Sputnik Estonia.

Potrivit lui, pentru președintele ucrainean este extrem de important să-și coordoneze acțiunile cu Țările Baltice, din acest motiv vizita sa la Tallinn și Vilnius este un pas pe cât se poate de logic.

”Am un deplin sentiment că ne aflăm în ajunul unui nou val de sancțiuni. În opinia mea, ieri WADA a emis o declarație privind lipsirea Rusiei de dreptul de a participa în cadrul Jocurilor Olimpice, la Campionatul Mondial de Fotbal, - ceea ce a fost acum doi-patru ani”, a amintit el.

”În ceea ce privește evenimentele care au loc în jurul redacțiilor noastre din Țările Baltice, dacă punem totul cap-coadă, întrevăd formarea unui lanț logic, și că tot ce se întâmplă nu este deloc întâmplător. Și vizita lui Zelenski în Țările Baltice se încadrează în acest șir", a spus Blagodîrenko.

Coincidență? Nu cred

Adjunctul redactorului-șef al Agenției și Radio Sputnik a subliniat că, din cele trei țări baltice, doar în Estonia Sputnik dispune de o redacție ”reală”, care activează nemijlocit ”în țară”. Și dacă pe parcursul ultimilor patru ani nu au existat probleme la plata salariilor pentru angajați, la achitarea impozitelor și închirierea biroului, atunci recent, situația s-a complicat brusc.

"Cu doar câteva săptămâni în urmă, ne-au fost tăiate toate căile posibile de a efectua plățile. Reclamațiile sunt foarte simple, acestea se repetă de fiecare dată, în special în Țările Baltice. Ei ne înaintează pretenția precum că banii cu care îi plătește agenția de stat ”AIȘ Rossia Segodnia” pe angajații săi din Țările Baltice nu ar fi curați, că ar proveni din activitate ”teroristă”, a declarat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările baltice, Blagodîrenko a subliniat că oficialii țării refuză din principiu să comunice cu jurnaliștii agenției. Mai mult, Sputnik nu primește nici măcar comunicatele de presă emise de instituțiile de stat, și nici acreditări la evenimente și conferințe de presă organizate la nivel de stat.

”Întrucât în Estonia nu există o lege privind Mass-media, nu există nici o procedură oficială de acreditare. Ei îi pot considera propagandiști pe oricine, în funcție de ce-i trece prin minte vreunui funcționar sau altul”, a precizat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările Baltice, Blagodîrenko a amintit despre reținerea redactorului-șef al Sputnik Lituania, Marat Kasem și al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk.

Kasem a fost reținut pe aeroportul din Vilnius, în luna mai 2019 și i-a fost interzis accesul în țară pentru 5 ani, anunțând că reprezintă "pericol la adresa securității naționale".

© Sputnik / Алексей ГуленкоRedactorul-șef al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk
Blagodîrenko, despre specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia - Sputnik Moldova
Redactorul-șef al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk

Rojențovk a fost reținut de Poliția securității Letoniei în 2018, ulterior fiind interogat pe parcursul a 12 ore. Cu toateă că ambii redactori-șefi sunt cetățeni ai Letoniei.

Libertate de exprimare în Țările Baltice nu se extinde asupra Sputnik

Sputnik Estonia a scris despre faptul că mass-media rusească și jurnaliștii cu regularitate ajung ținta atacurilor și constrângerilor din partea autorităților din Țările Baltice. Potrivit Ministerului rus de Externe, acest fapt face dovada unor decizii și campanii coordonate între aceste state care urmăresc discreditarea mediilor de informare rusești.

RT - Sputnik Moldova
Postul de televiziune „RT” a fost premiat la un festival internațional din Statele Unite

De exemplu, funcționarii estonieni recomandă cu insistență să nu ofere vreun comentariu mediilor de informarea rusești ”incorecte”, inclusiv Sputnik Estonia. Cei care încalcă aceste ”recomandări” sunt aspru pedepsiți și supuși criticilor și oprobiului public, așa cum s-a întâmplat în cazul ministrului Mailis Reps.

În iulie 2019, Judecătoria din Vilnius a permis blocarea site-ului Sputnik Lituania pe teritoriul țării din cauza plângerii companiei de radio și tv LRT care a invocat că Sputnik ar fi "încălcat drepturile de autor". Mai târziu accesul spre pagină a fost restabilit.

Fluxul de știri
0