Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un pumn de țărână de pe capul de pod Chițcani, la temelia unui lăcaș sfânt din Rusia

© Sputnik / Irina LeahovaCapela de la Memorialul Gloriei din Tiraspol, flacăra eternă
Capela de la Memorialul Gloriei din Tiraspol, flacăra eternă - Sputnik Moldova
Abonare
Ceremonia de „luare a țărânei” de la Memorialul Gloriei de la Tiraspol și de la capul de pod Chițcani a decurs în cadrul Acțiunii memoriale internaționale „Drumurile memoriei”, consacrată eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

TIRASPOL, 27 nov – Sputnik. O părticică din pământul transnistrean va fi dusă în galeria „Drumurile memoriei” din Rusia.

La Șerpeni a demarat acțiunea „Drumurile memoriei” consacrată aniversării a 75-a a Marii Victorii. - Sputnik Moldova
Cea de a 75-a aniversare a Marii Victorii: „Drumurile memoriei” duc din Moldova spre Rusia

Țărâna luată de la Memorialul Gloriei de la Tiraspol și de la capul de pod Chițcani va fi pusă în capsule speciale, care vor fi expediate în Rusia, unde vor fi instalate la temelia Catedralei centrale a Forțelor Armate ale Federației Ruse din parcul-muzeu „Patriot” de lângă Moscova, care va fi inaugurat cu ocazia aniversării a 75-a a Marii Victorii.

La ceremonie au participat Roman Romanov, împuternicitul cu afaceri ad-interim al Rusiei în Republica Moldova, Vitali Ignatiev, responsabilul de politica externă din Transnistria, și adjunctul acestuia, Aleksandr Stețiuk, comandamentul GOTR în Transnistria, veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

„Acțiunea poartă într-adevăr o încărcătură simbolică. Ea permite tuturor celor care nu au mai ajuns în patrie să revină simbolic pe pământul natal”, a menționat Romanov.

Instalarea obeliscului, satul Caracui, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Societate
Faptă eroică pe pământul Moldovei: Strănepotul privește lumea prin ochii străbunicului
Anterior Sputnik a scris că printre cei înhumați la Memorialul Gloriei din Tiraspol se află patru eroi ai Uniunii Sovietice care au luptat în Transnistria: colonelul Aleksei Șutov, maiorul Vladimir Kadun, căpitanul Mihail Kotloveț, plutonierul Mihail Linnik. Aceștia au căzut pe fronturi diferite, însă au fost înmormântați cu toții în Transnistria.

Capul de pod Chițcani a fost un punct strategic, pentru dislocarea trupelor sovietice. De aici a fost dată una dintre cele mai mari lovituri în operația Iași–Chișinău. Luptele pentru menținerea capului de pod au ținut mai mult de patru luni. Trupele sovietice au pierdut peste trei mii de soldați, dintre care 1480 au fost înmormântați în satul Chițcani, iar 1700 în satul Copanca.

Acțiunea memorială internațională „Drumurile memoriei” este consacrată înveșnicirii faptelor eroice ale ostașilor căzuți în lupta împotriva fascismului. În luna noiembrie acțiunea s-a desfășurat în diferite regiuni ale Federației Ruse și în mai multe țări ale Europei.

Fluxul de știri
0