Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zi de doliu în Albania: Cel puțin 25 de morţi şi sute de răniţi

© REUTERS / FLORION GOGACutremur în Albania
Cutremur în Albania - Sputnik Moldova
Abonare
Cel puțin 25 de persoane au murit, iar alte sute sunt rănite după cel mai violent seism din ultimele decenii produs în această regiune.

CHIȘINĂU, 27 nov – Sputnik. Astăzi în Albania a fost instituită zi de doliu, după ce cel mai violent seism din ultimele decenii a făcut cel puțin 25 de victime, iar alte sute de persoane au fost rănite.

„Am pierdut vieţi, am şi salvat multe vieţi. Din păcate, bilanţul pierderilor nu este definitiv”, a declarat aseară premierul albanez, Edi Rama.

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul Institutului de Geologie și Seismologie (IGS), Igor Nicoară a declarat că numărul victimelor este cu siguranță mai mare, iar autoritățile albaneze ar evita să spună care este cifra reală pentru a nu crea panică în rândul cetățenilor.

Cutremur în Albania - Sputnik Moldova
Coșmar seismic: 30 de cutremure și replici în Balcani în 13 ore – cutremur și în România!

„Dacă la această oră numărul victimelor anunțat de autorități este de 25, până în seară cifra ar putea crește până la, cel puțin, 40. Am analizat din imagini consecințele dezastrului și cunoscând stilul construcțiilor din orașele cel mai mult afectate de cutremure, cred că sub acele ruine vor mai fi găsite victime”, a menționat Igor Nicoară.

Directorul IGS a mai spus că replicile la cutremur într-un număr atât de mare sunt caracteristice pentru seismele care se produc la o adâncime mică. Iar pentru acea zonă a Balcanilor sunt caracteristice seismele cu o adâncime mică a focarului.

„Este un lucru normal și este un alt tip de mecanisme de seisme. Ele sunt caracteristice pentru țările balcanice cum ar fi Albania, Turcia, Grecia și Peninsula Apeninilor”, a precizat Nicoară.

Totodată, Igor Nicoară a precizat că motivul principal al producerii acestor seisme este energia telurică care se acumulează în placa africană și care la momentul dat are mișcări spre Nord, spre Europa.

Blocurile noi sau cele vechi? Care sunt cele mai sigure în caz de cutremur>>>

Igor Nicoara - Sputnik Moldova
Interviu cu Igor Nicoară: Pericolele unui cutremur și rezervele de petrol ale RM
Întrebat de reporterul Sputnik cum poate fi afectată Republica Moldova de producerea unui nou șir de cutremure, Igor Nicoară a spus că aceste seisme, produse la suprafață, degajează o energie destul de puternică, dar are o răspândire relativ restrânsă. Astfel, țara noastră nu poate fi afectată.

„Pentru țara noastră, există risc atunci când focarul este la adâncimea de la 80 la 150 de kilometri. Fiind amplasați în teritoriu expus riscului seismic și unde periodic se produc evenimente seismice semnificative, există riscuri. Cum s-a întâmplat de exemplu în 1940, 1977 sau 1986”, a specificat directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.

Amintim, 30 de cutremure și replici la acestea s-au produs ieri, în Albania, în doar 13 ore. La moment, autoritățile albaneze, dar și echipe internaţionale de salvatori caută în continuare supravieţuitori printre ruinele clădirilor prăbuşite.

Fluxul de știri
0