Coșmar seismic: 30 de cutremure și replici în Balcani în 13 ore – cutremur și în România!

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Dezastru în Balcani – coșmarul seismic în apropierea României – o serie interminabilă de cutremure și replici

Ieri a fost ziua de coșmar a Balcanilor, o serie uluitoare de cutremure a zguduit Albania – și o mișcare seismică puternică s-a petrecut și la granița cu Bosnia-Herțegovina.

Сейсмограф  - Sputnik Moldova
Cutremure puternice în toată lumea în 24h: Morți și răniți - Foto/Video

Peste 30 de cutremure și replici au avut loc ieri, în între 4 dimineața și 17, ora noastră, majoritatea în Albania. Dar, seria a început alatăieri noapte, la ora 22.57, cu un banal cutremur de 3.2 grade, la adâncime de 1o kilometri.

În zori – DEZASTRU! La 3.48, un prim cutremur puternic, de 4.6 grade, la 10 kilometri, o replică de 3,2. Iar la 4.54 marele cutremur: 6.6 grade pe Richter, la 10 kilometri. Intensitatea acestuia nu a fost încă stabilită, dar probabil va fi peste 7 grade pe scara efectelor, Mercalli.

La 5,21 și la 5.57, două cutremure -  4.2 și 4.3 grade, plus replici. După o seri de replic, cutremurele au reînceput în jurul orei 8 dimineața.

Dintre acestea, trei cutremure puternice – 4.2 grade, 5.8 grade Richter în jurul orei 8 dimineața, apoi la ora 9.27, un altul de 4.5 grade. Aceste cutremure au avut multe replici peste 3 grade.

La amiază seria cutremurelor s-a reluat – între 13.58 și 15.05 au avut loc 3 cutremure, două puternice: 3.8, 4.2 și 4.5 grade pe scara Richter – urmate de replici peste 3 grade, care au loc și la ceastă oră.

© Photo : INFPMarele seism din Albania
Coșmar seismic: 30 de cutremure și replici în Balcani în 13 ore – cutremur și în România!  - Sputnik Moldova
Marele seism din Albania

De precizat că au fost cutremure de suprafață (majoritatea, la 10 km adâncime), cu epicentru în zona capitalei Tirana și a orașului Dures, provocând daune majore și pierderi de vieți omenești.

Important! Reguli de comportament în timpul unui cutremur - Sputnik Moldova
Video
Important! Reguli de comportament în caz de cutremur

Cel mai puternic seism a avut loc în Bosnia, la granița cu Albania – 5.9 grade, la adâncime de 18 kilometri – care s-a resimțit la ora 11.20.

Ieri seara a avut loc și în România un seism, dar de adâncime și fără legătură cu cele din Albania, după cum spune și profesorul Mărmureanu, președintele INFP.

Seismul, produs în zona Vrancea, a avut loc la orele 16.55, a avut o magnitudine de 3.2 grade și s-a produs la 148 de kilometri adâncime.

© Photo : INFPMarele seism din Albania
Coșmar seismic: 30 de cutremure și replici în Balcani în 13 ore – cutremur și în România!  - Sputnik Moldova
Marele seism din Albania

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:|Facebook |Twitter |VK|Odnoklassniki |Instagram

Fluxul de știri
0