Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

In memoriam Aleksandr Pușkin: Cum se va desfășura Festivalul de Literatură Rusă

© Sputnik / Miroslav RotariПамятник Пушкину
Памятник Пушкину  - Sputnik Moldova
Abonare
Centrul Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova anunță că, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, se va desfășura Festivalul internațional de literatură rusă în Moldova ”Colina Pușkin”, prilejuit de împlinirea a 220 de ani de la nașterea marelui poet rus.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Festivalul Internațional de Literatură Rusă în Moldova ”Colina Pușkin” se va desfășura timp de trei zile la Chișinău, Comrat și în satul Dolna din raionul Strășeni, unde în anul 1821 a locuit marele poet rus Aleksandr Pușkin. 

29 noiembrie

Дом-музей Пушкина - Sputnik Moldova
Rusia
Putin va salva casa-muzeu Pușkin din Chișinău - detalii
Programul va începe la ora 14:30 cu depuneri de flori la monumentul lui Alexandr Pușkin din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. La ora 15:00 va fi organizată o excursie la Casa-muzeu ”Aleksandr Pușkin” din Chișinău. Între orele 15:45 și 17:00 se va desfășura concursul ”Ispolnisi voleiu moei” (”Исполнись волею моей”) la Casa-muzeu ”Alexandr Pușkin”. Între orele 18:00 și 20:30 va avea loc deschiderea festivalului la Centrul Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova. În cadrul evenimentului vor avea loc discuții despre păstrarea tradițiilor pușkiniene în literatura contemporană a țărilor CSI. Vor evolua mai mulți muzicieni și poeți, iar ulterior vor fi premiați câștigătorii. 

30 noiembrie 

La ora 10:00 vor avea loc depuneri de flori la monumentul poetului rus în satul Dolna, raionul Strășeni și o excursie prin conac. De la ora 10.45 până la 14.00 vor avea loc master class-uri de poezie și proză. La 14.30– se va pleca la Chișinău. În intervalul 16.45-19.30 se va desfășura serata «Svyatoye druzhby torzhestvo» («Святое дружбы торжество») la Centrul Belarus de Cultură din Chișinău (bd. Decebal nr.6) În paralel, va avea loc continuarea master class-urilor de poezie și proză. 

1 decembrie 

UTA Găgăuzia, Comrat

La ora 11:30 se va desfășura o excursie prin Comrat și vor fi depuse flori pe Aleea Gloriei din Comrat. La ora 12:00 va fi inaugurată expoziția mobilă a Asociației artiștilor plastici ruși din Moldova (Galeria de Artă Plastică a Direcției de Cultură a UTA Găgăuzia). Între orele 12:30 -15:00 va avea loc recitalul muzical-poetic «Da skroietsia tima!» («Да скроется тьма!») și încheierea Festivalului Internațional de Literatură Rusă ”Colina Pușkin”. 

Festivalul va fi organizat de Centrul Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova împreună cu Asociația scriitorilor ruși din Moldova și Asociația pentru Dezvoltare Creativă a Tinerilor ”Studia Avtor”, cu sprijinul Direcției de Cultură și Turism din UTA Găgăuzia, Centrului belarus din Chișinău și participarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Fluxul de știri
0