Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Al ”13-lea salariu” pentru bugetari: Cine îl va primi

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Chicu a aprobat în cadrul ședinței de miercuri modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Unul dintre amendamente vizează introducerea premiului anual pentru angajații din sistemul public.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik.  Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul elaborat de specialiștii Ministerului de Finanțe, care prevede reintroducerea conceptului de ”premiu anual” pentru bugetari. Cu alte cuvinte, angajații din sistemul public vor primi ”al 13-lea salariu”. Valoarea acestuia nu va depăși 50 la sută din salariul de bază al bugetarului. 

Modul de acordare a premiului anual va fi stabilită în fiecare an bugetar de către Guvern. Potrivit inițiativei, nu vor încasa ”al 13-lea salariu” persoanele cu funcții de demnitate publică și nici personalul din cabinetul demnitarilor. 

”Premiul anual nu se acordă salariaților care, în cursul anului, au desfășurat o activitate profesională ineficientă sau necorespunzătoare, ori au fost sancționați disciplinar”, se menționează în proiectul de lege. 

Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Salarii de 30 de mii de lei pe lună în Moldova. Cine le poate primi
Pe de altă parte, proiectul de lege prevede „limitarea volumului alocațiilor planificate  pentru  sporul  de performanță la  salariile de bază ale personalului care  poate beneficia de acest spor”.

„Completarea urmează să aducă în condiții egale angajații din instituțiile bugetare cu acele autorități, unde o parte semnificativă o constituie persoanele cu funcții de demnitate publică și care nu pot beneficia de spor de performanță. Astfel, spre exemplu, în instanțe, partea de 10 la sută din salarii de bază ale judecătorilor se distribuie funcționarilor publici și personalului auxiliar, aceștia din urmă fiind în condiții mai avantajoase de salarizare”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Fluxul de știri
0