Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un bloc cu 14 etaje din Chișinău risca să sară în aer: Ce au descoperit salvatorii

© Sputnik / Miroslav Rotariуправление спасателей и пожарных
управление спасателей и пожарных - Sputnik Moldova
Abonare
O situație de risc maxim a fost evitată aseară într-un bloc cu 14 etaje din Sectorul Botanica. O butelie de gaz ținută într-un apartament în care nu se afla nimeni era defectă și astfel s-a produs o scurgere de gaze.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Locatarii unui bloc cu 14 etaje din Bulevardul Dacia, 47 au simțit în seara zilei de 25 noiembrie un miros puternic de gaze și au alertat salvatorii. 

Incendiu la Străşeni - Sputnik Moldova
Societate
Încă o butelie de gaz a fost pe cale să explodeze în Capitală – Detalii

La fața locului s-au deplasat mai multe echipe de salvatori și pompieri, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

În primul rând, a fost deconectată energia electrică în scara unde s-a produs scurgerea de caze.

După verificări care au durat câteva ore, a fost identificat apartamentul, de la primul etaj, din care provenea scurgerea de gaze.

Salvatorii au pătruns în apartamentul în care nu se afla nicio persoană și au depistat în bucătărie o butelie de gaz cu robinetul defect.

Salvatorii au evacuat urgent butelia, reuşind să prevină o situaţie de risc. 

Cazul este cercetat de organele de drept.

Verificările în bloc au fost efectuate în colaborare cu angajați ai Serviciului de cercetare chimică și radioactivă, Poliției, Preturii Botanica, Companiei „Gaz Natural Fenosa” și administrației blocului.

Salvatorii îi atenţionează pe oameni despre pericolul utilizării buteliilor de gaz și-i îndeamnă să evite explotarea instalaţiilor neautorizate.

Buteliile de gaz sunt uzate și urmează a fi schimbate

La începutul lunii octombrie 2018, o explozie provocată de o scurgere de gaze într-un bloc de locuințe din sectorul Râșcani al Capitalei a luat viața a cinci oameni, printre care și un copil de 4 ani. Blocul cu 20 de etaje a fost grav avariat. Între timp, reparațiile au fost finalizate și toți locatarii au revenit la casele lor.

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Societate
Situație excepțională la Căușeni: O nouă explozie provocată de o scurgere de gaz

Tragedia din Chișinău a determinat Guvernul să adopte un plan de acțiuni privind asigurarea securității și minimalizarea riscurilor la utilizarea gazelor lichefiate. Planul a instituit licențierea companiilor în drept să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

De asemenea, Guvernul a introdus sancțiuni pentru încălcarea legislației referitoare la utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic și a dispus să fie elaborat un program de reînnoire a „parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile socialmente-vulnerabile”.

Potrivit datelor oficiale, la sfârșitul anului 2018, 90% din buteliile de gaz folosite în Republica Moldova erau învechite, cu termenul de exploatare depășit.

Fluxul de știri
0