Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reforma Justiției, discutată la Strasbourg - detalii

© Photo : Ministerul Justiţiei al Republicii MoldovaMinistrul justiției, Fadei Nagacevschi în discuții bilaterale cu oficialii Consiliului Europei
Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi în discuții bilaterale cu oficialii Consiliului Europei - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma Justiției din Moldova, dar și alte subiecte importante au fost discutate de ministrul Fadei Nagacevschi cu o serie de demnitari europeni, în cadrul vizitei de lucru de la Strasbourg.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, se află într-o vizită de lucru la Strasbourg, în cadrul căreia s-a întâlnit cu mai mulți demnitari europeni din cadrul Consiliului Europei cu care a discutat despre reformarea sistemului de justiție din Republica Moldova.

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii

În cadrul întrevederii cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, Nagacevschi a discutat despre ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), precum și despre identificarea mecanismului adecvat de implementare Convenției privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale (Convenția de la Lanzarote).

Totodată, ministrul a vorbit despre procesul de ajustare a proiectului de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și Procuraturii potrivit Opiniei Comune interimare a Comisiei de la Veneția și Directoratului General Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei, precum și a proiectului Strategiei de dezvoltare a sectorului justiției 2019-2020, conform expertizei Consiliului Europei, apreciind sprijinul Organizației în acest sens.

La rândul său, Secretarul General Adjunct Battaini-Dragoni a reiterat suportul plenar al Consiliului Europei pentru Republica Moldova în eforturile de avansare pe calea reformelor.

De asemenea, reforma Justiție din țara noastră a fost discutată și cu directorul General al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept (DG I), Christos Giakoumopoulos, și reprezentanții DG I.

Ministrul Nagacevschi le-a mulțumit pentru expertiza oferită la proiectul Strategiei de reformă a justiţiei 2019-2022, care este examinată și urmează a fi ajustată conform Planul de acțiuni pentru implementare.

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi, despre alegeri anticipate și reforma justiției

În cadrul întrevederii cu Secretarul Executiv al Grupului de state împotriva corupției (GRECO), Gianluca Esposito, a fost abordată necesitatea asigurării implementării recomandărilor Raportului de conformitate al GRECO privind Republica Moldova, în contextul celei de-a IV-a runde evaluare - prevenirea corupției în rândurile membrilor parlamentului, judecătorilor și procurorilor.

Ministrul Justiției a dat asigurări privind angajamentul ferm al Ministerului Justiției de a amplifica eforturile pentru implementarea recomandărilor la nivel național, în special în privința ajustării cadrului legal și promovarea politicilor de prevenire a actelor de corupție în rândul magistraților și procurorilor.

Secretarul Executiv al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante (CPT), Regis Brillat, a anunțat despre etapa de pregătire pentru o vizită de monitorizare în Republica Moldova, care este preconizată pentru anul 2020.

De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind situația actuală în cadrul sistemului penitenciar din țară și angajamentul de reglementare a chestiunilor problematice.

Nagacevschi a punctat importanța recomandărilor CPT în raport cu instituțiile de detenție, lansând propunerea organizării unei reuniuni tematice la Chișinău privind de mecanismele de implementare ale acestora.

Fluxul de știri
0