Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație alarmantă: Laboratoare de droguri, depistate în Republica Moldova

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaРабота экспертно-криминалистического центра УВД по Приморскому краю
Работа экспертно-криминалистического центра УВД по Приморскому краю - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova au fost depistate pentru prima dată laboratoare de droguri. Făptașii au fost trimiși după gratii.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. O „afacere” mai puțin obișnuită au descoperit procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Doi tineri, membri ai unui grup criminal” fabricau droguri de tip alfa-PVP (sare), în primele laboratoare de droguri documentate vreodată în Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, „făptașii sunt tineri de 23 și respectiv 24 de ani, originari din Chișinău și Tiraspol, iar unul din aceștia are studii în tehnologii informaționale”.

Cei doi și-au recunoscut vina pe deplin, ceia ce i-a ajutat să-și scurteze din termenul condamnării. Aceștia vor sta după gratii cinci ani și patru luni.

Totodată, procurorii au au confiscat mai multe bunuri, printre care 900.000 de ruble rusești, peste 160.000 de lei moldovenești, precum două autoturisme de model Renault Megane și BMW 252D.

Potrivit declarațiilor tinerilor, motivul pentru care au hotărât să comită faptele ilegale era „posibilitatea să câștige bani ușor”. ”Angajatorul” le oferea celor doi remunerare stabilă pentru distribuirea drogurilor, dar și pentru munca de ambalare și preparare a produselor. 

„Aceștia distribuiau a câte 10-20 pliculețe pe zi, fapt pentru care erau remunerați cu 150 ruble rusești pentru fiecare din ele (o rublă echivala cu 0,26 lei la acel timp). De asemenea, aceștia beneficiau de remunerare stabilită și pentru munca de ambalare și preparare a produselor”, mai precizează serviciul de presă al Procuraturii.

Droguri - Sputnik Moldova
Societate
Sume halucinante: Cu cât vindeau traficanții de droguri un gram de narcotice - Video
Amintim că grupul criminal organizat era format din mai mulți membri, care și-au promovat afacerea ilegală prin aplicații electronice precum Telegram, VIPole, Wire. Șase membri ai grupării sunt investigați în cauze penale separate. Grupul era bine organizat, cu ierarhie internă – preparator, ambalator, curier – fără însă ca membrii să se cunoască între ei și comunicau doar cu liderul grupării, prin aplicații online. Pe lângă faptul că și-au instalat laboratoare și fabricau droguri în Moldova (cu transportarea ilegală din Ucraina a materiei prime), liderul grupării a luat în considerare extinderea afacerii.

Poliția le-a stricat distracția: Un grup de traficanți de droguri, reținuți - Video>>>

„În cooperare cu superiorul său internațional pe această regiune europeană, acesta a instalat și utilizat laboratoare în București, România și în Riga, Letonia. Aceștia urmau să transmită 700 de cartele SIM cu numere de telefon din Republica Moldova în Rusia, astfel încât după activarea roaming-ului, să creeze portmonee electronice pentru terminalele tip Qiwi, pentru achitarea drogurilor, iar ulterior acestea urmau să fie distruse”, reiterează Procuratura.

Grupul criminal organizat era format din șase membri, care și-au promovat afacerea ilegală pe parcursul anului 2018, prin aplicații electronice.

Fluxul de știri
0